Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
I Festiwal Kuchni Śląskiej
W jedną z czerwcowych sobót dziedziniec Zamku w Ogrodzieńcu wypełnił się kucharzami i gośćmi I Festiwalu Kuchni Śląskiej. Odbył się on za sprawą Śląskiej Organizacji Turystycznej, która stara się aby wszelkimi sposobami czyli również poprzez kuchnię propagować region śląski.
Tegoroczny festiwal otworzyły występy pań z Kół Gospodyń Wiejskich z Ryczowa, Podzamcza, Bzowa, i Rybarzowic. Następnie rozpoczęły się zmagania o "Złoty Durszlak 2006". Uczestnicy zostali podzieleni na dwie kategorie - amatorów i profesjonalistów. W sumie brało udział siedemnaście drużyn, których wysiłki oceniało szacowne jury o następującym składzie: Wiesław Ambroz - Doradca Ekspert Kulinarny Członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Tomasz Żmuda - Szef Kuchni Hotel "Klimczok" w Szczyrku, Wiesław Bober - Szef Kuchni Hotel "Villa Verde" w Zawierciu oraz Michał Miłek - Szef Kuchni Hotel "Czarny Las" w Woźnikach. Drużyny miały za zadanie jak najlepiej przygotować tradycyjne śląskie potrawy, które oceniano przede wszystkim pod względem smaku ale również wygląd i sposób podania specjału oraz jego pochodzenie.
Wśród amatorów Ekspertami Śląskich Smaków zostali w kolejności Koło Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, Koło Gospodyń Wiejskich w Rybarzowicach, Zespół Folklorystyczny "Wrzos" z Ryczowa. W zmaganiach profesjonalistów na podium stanęli Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Tarnowskich Gór, Restauracja "Orange Club" z Mysłowic oraz Restauracja "Jędrusiowa Izba" z Siewierza. Nagrodami za wspaniałości kulinarne były złote, srebrne i brązowe durszlaki. Impreza ściągnęła do Ogrodzieńca około trzy tysiące osób, wszyscy bawili się doskonale. Organizatorzy nie ograniczyli się jedynie do zmagań kulinarnych, na dziedzińcu umiejscowione były również stoiska oferujące przysmaki regionalne, można było zobaczyć widowiskowe otwieranie butelki szampana szablą, czy zorientować się w ofercie turystycznej regionu. W tym czasie na scenie można było podziwiać występy Zespołu Folklorystycznego Jurajskie Igraszki, Kabaretu Rak, Zespołu BB. A zwieńczeniem artystycznej uczty był występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.
Mamy nadzieję, że festiwal na stałe wpisze się w kalendarz imprez na Śląsku i będzie można co roku w miłej i wesołej atmosferze zasmakować w tradycyjnej śląskiej kuchni.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział targi, konferencje, workshop:
Nowe Trendy w Turystyce już za
POT uhonorowała Ambasadorów Kongresów
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wizz Air wystartował z Poznania do Paryża
MS: wstępna lista centrów pobytowych na Euro 2012
Pomorskie: w 2007 roku skategoryzowano 13 hoteli, w tym 6 nowych
Regaty Cutty Sark 2009 w Gdyni
LOT nie będzie konkurował z Centralwings!
Turcja: wielki pożar lasu - ewakuacja turystów z domu Matki Boskiej w Efezie
Rola konsula, czyli pomoc dla Polaków przebywających poza granicami Polski
Samorząd Helu zatopi statek, by zwabić turystów
PIT wiedział o kłopotach z płynnością Open Travel
"Szczęście Dzieci" w krakowskim Radisson Blu
POT ogłosiła konkurs na stanowiska dyrektorów poszczególnych POIT-ów