TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

I Festiwal Kuchni Śląskiej

W jedną z czerwcowych sobót dziedziniec Zamku w Ogrodzieńcu wypełnił się kucharzami i gośćmi I Festiwalu Kuchni Śląskiej. Odbył się on za sprawą Śląskiej Organizacji Turystycznej, która stara się aby wszelkimi sposobami czyli również poprzez kuchnię propagować region śląski.


Tegoroczny festiwal otworzyły występy pań z Kół Gospodyń Wiejskich z Ryczowa, Podzamcza, Bzowa, i Rybarzowic. Następnie rozpoczęły się zmagania o "Złoty Durszlak 2006". Uczestnicy zostali podzieleni na dwie kategorie - amatorów i profesjonalistów. W sumie brało udział siedemnaście drużyn, których wysiłki oceniało szacowne jury o następującym składzie: Wiesław Ambroz - Doradca Ekspert Kulinarny Członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Tomasz Żmuda - Szef Kuchni Hotel "Klimczok" w Szczyrku, Wiesław Bober - Szef Kuchni Hotel "Villa Verde" w Zawierciu oraz Michał Miłek - Szef Kuchni Hotel "Czarny Las" w Woźnikach. Drużyny miały za zadanie jak najlepiej przygotować tradycyjne śląskie potrawy, które oceniano przede wszystkim pod względem smaku ale również wygląd i sposób podania specjału oraz jego pochodzenie.
Wśród amatorów Ekspertami Śląskich Smaków zostali w kolejności Koło Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, Koło Gospodyń Wiejskich w Rybarzowicach, Zespół Folklorystyczny "Wrzos" z Ryczowa. W zmaganiach profesjonalistów na podium stanęli Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Tarnowskich Gór, Restauracja "Orange Club" z Mysłowic oraz Restauracja "Jędrusiowa Izba" z Siewierza. Nagrodami za wspaniałości kulinarne były złote, srebrne i brązowe durszlaki. Impreza ściągnęła do Ogrodzieńca około trzy tysiące osób, wszyscy bawili się doskonale. Organizatorzy nie ograniczyli się jedynie do zmagań kulinarnych, na dziedzińcu umiejscowione były również stoiska oferujące przysmaki regionalne, można było zobaczyć widowiskowe otwieranie butelki szampana szablą, czy zorientować się w ofercie turystycznej regionu. W tym czasie na scenie można było podziwiać występy Zespołu Folklorystycznego Jurajskie Igraszki, Kabaretu Rak, Zespołu BB. A zwieńczeniem artystycznej uczty był występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.

Mamy nadzieję, że festiwal na stałe wpisze się w kalendarz imprez na Śląsku i będzie można co roku w miłej i wesołej atmosferze zasmakować w tradycyjnej śląskiej kuchni.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
I Festiwal Kuchni Śląskiej Śląska Organizacja Turystyczna Zamek w Ogrodzieńcu Restauracja Restauracja Kabaret Rak Zespół Śląsk Koło Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach Koło Gospodyń Wiejskich Zespół Wrzos Wiesław Ambroz Ekspert Kulinarny szefów Kuchni Szef Kuchni Hotel Klimczok w Szczyrku Wiesław Bober Szef Kuchni Hotel Villa Verde w Zawierciu Michał Miłek Szef Kuchni Hotel Czarny Las tradycyjne potrawy przepisy śląskie kuchnia na




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję