TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Restauracje w Tokio mają najwięcej gwiazdek

Michelin zaprezentował najnowsze wydanie Czerwonego Przewodnika - Tokio 2009. Nowe wydanie opisuje 203 obiekty: 30 hoteli i 173 restauracje, w tym 9 z trzema gwiazdkami, 36 z dwiema oraz 128 restauracji z jedną gwiazdką. Przewodnik wydano w języku angielskim i japońskim.


Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska podkreśliła - Co roku kilka tysięcy Polaków podróżuje do Japonii, mam nadzieję, że przewodnik Michelin ułatwi im poznanie japońskiej kuchni. Dla koneserów dobrej kuchni fakt, że Tokio jest miastem z największą ilością gwiazdek Michelin może być wystarczającym argumentem do podróży na drugi koniec świata.

W celu dostarczenia czytelnikom najbardziej rzetelnych informacji, przewodniki Michelin uaktualniane są każdego roku. Japońscy i europejscy inspektorzy anonimowo oceniali restauracje i hotele. W przewodnikach co roku wprowadza się zmiany - jedne lokale dopisywane są do grona odznaczonych gwiazdkami, inne dostają więcej gwiazdek, a jeszcze innym gwiazdki są odbierane.

Przewodnik Michelin Tokio 2009 obejmuje większy obszar miasta, bo 13 okręgów "Ku", czyli o 5 więcej niż wydanie z zeszłego roku. W celu podkreślenia charakteru kuchni w Tokio, jakości produktów, techniki gotowania, bogatego dziedzictwa oraz tradycji kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie, przewodnik opisuje wyłącznie lokale odznaczone gwiazdkami.

W najnowszej edycji:
- Restauracji Ishikawa przyznano trzy gwiazdki,
- 14 restauracji dołączyło do grona lokali z dwiema gwiazdkami,
- 35 nowych lokali dostało pierwszą gwiazdkę Michelin.

Na całym świecie stosuje się takie same kryteria ocen restauracji: jakość oferowanych dań, smak, sposób podania, styl kuchni, stosunek jakości do ceny, a także stały poziom lokalu. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii. Dwie gwiazdki oznaczają rewelacyjną kuchnię, którą warto odwiedzić. Natomiast trzy gwiazdki oznaczają wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.

Przewodniki Michelin znane są również z piktogramów, które wyróżniają lokale. W przewodniku Tokio 2009 wprowadzono dwa nowe piktogramy, które odpowiadają zwyczajom kuchni japońskiej. Pierwszy oznacza konieczność zdjęcia obuwia w restauracji ("take off the shoes"), natomiast drugi podkreśla szeroki wybór japońskiego alkoholu sake ("good selection of Sake").

Pierwszy przewodnik Michelin po Francji wydany został w 1900 roku. Do 1920 rozdawany był za darmo z przeznaczeniem dla kierowców. Zawierał mapy miejskie, listy stacji benzynowych, hoteli oraz warsztatów mechanicznych, a także praktyczne informacje dotyczące naprawy opon. Bracia Michelin zamierzali zwiększyć zainteresowanie podróżowaniem jako przyjemnym oraz bezpiecznym sposobem spędzania czasu wolnego.

Każdego roku Michelin wydaje 18 mln map, atlasów, Zielonych Przewodników (z serii turystycznej) oraz Czerwonych Przewodników po restauracjach i hotelach. Przewodniki znane są w ponad 90 państwach na całym świecie. W 2007 roku sprzedano ponad 1,2 mln przewodników Michelin.

Opisy polskich restauracji znajdują się w przewodniku "Main Cities of Europe". Jego najnowsza edycja ukazała się w marcu tego roku. Lokale warszawskie pojawiły się w edycji z 1997 roku, natomiast krakowskie w najnowszej, tegorocznej.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Michelin Tokio przewodnik hotel restauracja gwiazdka opis Ewa Konopka kuchnia Japonia jakość piktogram mapa warsztat lokal informator ocena




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję