Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Rezydent w Hiszpanii - Anex Tour Poland
- Ośrodek wczasowy wolne terminy na lipiec!!!
- Wychowawca kolonijny 2023
- Obsługa klienta Ursynów
- Pilot wycieczki 12-14.06
- Specjalista ds. Turystyki
- Pilot wycieczki do Wrocławia i Kotliny Kłodzkiej
- Specjalista/-tka ds. Sprzedaży
- Ośrodek wypoczynkowy - najem, dzierżawa
- Pilotaż 20-24.06.2023 Słowenia


Restauracje w Tokio mają najwięcej gwiazdek
Michelin zaprezentował najnowsze wydanie Czerwonego Przewodnika - Tokio 2009. Nowe wydanie opisuje 203 obiekty: 30 hoteli i 173 restauracje, w tym 9 z trzema gwiazdkami, 36 z dwiema oraz 128 restauracji z jedną gwiazdką. Przewodnik wydano w języku angielskim i japońskim.
Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska podkreśliła - Co roku kilka tysięcy Polaków podróżuje do Japonii, mam nadzieję, że przewodnik Michelin ułatwi im poznanie japońskiej kuchni. Dla koneserów dobrej kuchni fakt, że Tokio jest miastem z największą ilością gwiazdek Michelin może być wystarczającym argumentem do podróży na drugi koniec świata.
W celu dostarczenia czytelnikom najbardziej rzetelnych informacji, przewodniki Michelin uaktualniane są każdego roku. Japońscy i europejscy inspektorzy anonimowo oceniali restauracje i hotele. W przewodnikach co roku wprowadza się zmiany - jedne lokale dopisywane są do grona odznaczonych gwiazdkami, inne dostają więcej gwiazdek, a jeszcze innym gwiazdki są odbierane.
Przewodnik Michelin Tokio 2009 obejmuje większy obszar miasta, bo 13 okręgów "Ku", czyli o 5 więcej niż wydanie z zeszłego roku. W celu podkreślenia charakteru kuchni w Tokio, jakości produktów, techniki gotowania, bogatego dziedzictwa oraz tradycji kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie, przewodnik opisuje wyłącznie lokale odznaczone gwiazdkami.
W najnowszej edycji:
- Restauracji Ishikawa przyznano trzy gwiazdki,
- 14 restauracji dołączyło do grona lokali z dwiema gwiazdkami,
- 35 nowych lokali dostało pierwszą gwiazdkę Michelin.
Na całym świecie stosuje się takie same kryteria ocen restauracji: jakość oferowanych dań, smak, sposób podania, styl kuchni, stosunek jakości do ceny, a także stały poziom lokalu. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii. Dwie gwiazdki oznaczają rewelacyjną kuchnię, którą warto odwiedzić. Natomiast trzy gwiazdki oznaczają wyjątkową kuchnię, wartą specjalnej podróży.
Przewodniki Michelin znane są również z piktogramów, które wyróżniają lokale. W przewodniku Tokio 2009 wprowadzono dwa nowe piktogramy, które odpowiadają zwyczajom kuchni japońskiej. Pierwszy oznacza konieczność zdjęcia obuwia w restauracji ("take off the shoes"), natomiast drugi podkreśla szeroki wybór japońskiego alkoholu sake ("good selection of Sake").
Pierwszy przewodnik Michelin po Francji wydany został w 1900 roku. Do 1920 rozdawany był za darmo z przeznaczeniem dla kierowców. Zawierał mapy miejskie, listy stacji benzynowych, hoteli oraz warsztatów mechanicznych, a także praktyczne informacje dotyczące naprawy opon. Bracia Michelin zamierzali zwiększyć zainteresowanie podróżowaniem jako przyjemnym oraz bezpiecznym sposobem spędzania czasu wolnego.
Każdego roku Michelin wydaje 18 mln map, atlasów, Zielonych Przewodników (z serii turystycznej) oraz Czerwonych Przewodników po restauracjach i hotelach. Przewodniki znane są w ponad 90 państwach na całym świecie. W 2007 roku sprzedano ponad 1,2 mln przewodników Michelin.
Opisy polskich restauracji znajdują się w przewodniku "Main Cities of Europe". Jego najnowsza edycja ukazała się w marcu tego roku. Lokale warszawskie pojawiły się w edycji z 1997 roku, natomiast krakowskie w najnowszej, tegorocznej.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział centra informacji i promocji:
POT chce zachęcać do podróży
Bośnia i Hercegowina promowały się na
Czy Małopolska odrobiła straty w ruchu
Starsze aktualności:
Od dziś PFR udostępnia decyzje o umorzeniu zwrotów z Tarczy
IATA: Powrót zasady 80-20
Inflacja zatrzyma wielu Polaków w
Chorwacja: ostatnie wakacje z
Polskie miasta wśród lokalizacji z największym przyrostem
Wyjazdy do Grecji tańsze niż przed
Linie lotnicze zwróciły pieniądze za pół miliona voucherów za loty odwołane z powodu
KLM anuluje część lotów i ogranicza sprzedaż biletów na europejskie
Parlament Europejski naciska na wprowadzanie ekologicznych paliw
IATA: ożywienie podróży lotniczych
TSUE: Swoboda świadczenia usług nie koliduje z obowiązkiem
Dojazd do Dubrownika będzie
Cypr przywraca obowiązek noszenia maseczek w zamkniętych
Katowice Airport rozbudowuje bazę techniczną
Europejska turystyka odradza się, choć brakuje jej rąk do
Belgijska czarna lista linii lotniczych
Zorganizowany wypoczynek dzieci i młodzieży
"Superjumbo" zabrał w dziewiczy rejs 455 pasażerów
Do Torunia boją się przyjeżdżać turyści
Düsseldorf: Niemcy zapraszają do siebie!
Sebastian Mikosz został prezesem LOT-u
Górale budują drogę z Istebnej na Słowację
Bieszczady: ładna pogoda i bardzo dobre warunki turystyczne
21 lutego - Międzynarodowy Dzień Przewodnika Turystycznego
Wrocławskie lotnisko notuje tendencję wzrostową
Kraków - fenomen zmiany - debata o potrzebach i wizjach rozwoju Krakowa
Krzywy Domek w Sopocie - najdziwniejszy budynek świata
Aer Lingus też podnosi ceny za bagaż
Otwarto terminal dla małych samolotów na Okęciu