Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Pilot do Bułgarii - 06-17.09.2023
- Praca w Salonie Itaki Katowice
- Kierownik i opiekun na kolonie poszukiwany
- PRACA SEZONOWA W GRECJI
- Specjalista d/s Turystyki
- Specjalisty ds. rezerwacji grupowych
- Pilne! Pilotaż 10-11.06 /Lębork - Koszalin
- Pilot wycieczek Kreta
- Poszukujemy pilota, przewodnika 13-14.06 -...
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie


Polacy to marni kelnerzy!
Znany kontrowersyjny brytyjski kucharz-gwiazdor, Worrall Thompson, stwierdził, iż imigranci z nowych krajów UE, zwłaszcza Polacy, licznie pracujący w hotelach i restauracjach, reprezentują niski poziom usług.
- Jeśli chodzi o wybór kuchni i potraw, to Anglicy mogą chodzić z wysoko podniesioną głową, ale obsługa klientów jest opłakana. Wielu pracowników z Europy Wschodniej i innych krajów przyjeżdża do pracy w restauracjach nie znając angielskiego na wymaganym poziomie i bez kwalifikacji - oznajmił Thompson.
Thompson, uważa, że należy odebrać kelnerom ustawową stawkę minimum, aby poziom ich zarobków zależał od napiwków, co wymusiłoby na nich większą dbałość o poziom usług. Posiadacz dwóch restauracji oraz właściciel i prezenter programu kulinarnego, wypowiadał się dla magazynu "Square Deal". Uwagi Thompsona spotkały się z kontrofensywą z wielu stron.
Gwiazdor, został już oskarżony przez centralę związkową TUC, która publicznie ogłosiła, że jeśli chce zniesienia ustawowej, godzinowej płacy minimum, bądź jeśli sądzi, że jest ona zbyt wysoka, to niech sam zatrudni się jako kelner i spróbuje z niej utrzymać. Rzeczniczka Zjednoczenia Polskiego - największej organizacji polonijnej na Wyspach Brytysjkich - oświadczyła, iż - W angielskich restauracjach czasem trzeba się bardzo wysilać, by zrozumieć, co mówi rodzimy personel anglojęzyczny - Ambasada Łotwy, natomiast zdumiała się bardzo wypowiedziami Thompsona, wskazując na pozytywne wypowiedzi od angielskich pracodawców. Iggy Campos, właściciel restauracji w Edynburgu oświadczył, iż jego polski personel - Wykonuje pracę chętnie, jest z niej zadowolony i poczuwa się do dumy z tego, co robi -
"Daily Telegraph" opublikował, że Thompson "wylądował w zupie, którą sam nawarzył". Ten zaś tłumaczy się na łamach "The Independent", że jego wypowiedzi zostały wyrwane z kontekstu: - Wiem, że Polacy pracują niewiarygodnie ciężko. Moi koledzy bardzo sobie cenią ich pracę i zabiegają o nich, choć nic nie wiem o tym, by obecnie dla nich pracowali, nie mniej wielu (Polaków) nie mówi po angielsku, a będą musieli, jeśli chcą pracować w placówkach na wysokim poziomie -
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
krakauer
[2006-05-17 13:56 83.29.45.*]
Thompson szybko ucz się polskiego odpowiedz »
Ma racje
[2006-05-18 13:48 193.108.78.*]
Przeciez uslugiwanie komukolwiek jest wielka hanba w Polsce. Ta mentalnosc przeklada sie na ogolnie niska jakosc wszystkich uslug w Polsce, nie tylko kelnerskich.
W Polsce nie ma ani jednej restauracji, hotelu czy instytucji finansowej, ktora by byla w stanie zaoferowac na prawde najwyzszy switowy poziom obslugi.
A np. w Chinach, niby kraju duzo bardziej zacofanym i z mocniejsza indoktrynacja komunistyczna jest wiele takich placowek, przynajmniej hotelowych. odpowiedz »kelnerzy
[2006-05-19 17:37 83.24.0.*]
odwiedziłem szkoły gastronomiczne w Irlandi , narzekaja na brak studentów .Nikt niechce pracować tam jako kelner bo praca jest zbyt ciężka .Miałem okazję jeść posiłki w kilku hotelach .Obsługa w hotelu 5-cio gwiastkowym była na poziomie baru szybkiej obsługi mimo francuskiego szefa sali i anglojęzycznej obsługi. Wydaje mi się , że podobnie jest w Angli Wniosek -spora część miejscowych kelnerów pracuje jako PODAJNIKI a nie jako kelnerzy
ARTUR CYRONEK
były szef kuchni ambasady Irlandii w Polsce
kelner z Polskim dyplomem odpowiedz »kelnerzy
[2006-08-23 16:16 62.29.248.*]
A FRANCUSKI szef sali jest jakimś wyznacznikiem standardu i poziomu??? odpowiedz »
kelnerzy
[2008-12-08 00:25 88.172.126.*]
francja swiadczy najlepsze uslugi gastronomiczne na swiecie-pod wzgledem obsługi tak jak i wiadomo ze francuska kuchnia jest najlepsza na swiecie a poziom we francuskich szkolach tego typu jest bardzo duzy.O to chyba chodzilo z tym szefem odpowiedz »
kiepski kelner
[2006-12-24 02:20 81.152.73.*]
witam,przeczytalam artykul i wcale sie nie zgadzam z ta wypowiedzia znam kelnerowz europy wschodnieniej jak i z polski,sa wysoko cenionymipracownikami wiec to o czym piszecie wcale nie jest pozytywna opinia o rodakach odpowiedz »
witam jestem tez kelnerka
[2007-07-10 01:39 212.76.37.*]
jestem tez kelnerka w angli od 7miesiecy wczesniej bylam w hiszpani i prawda jest taka ze anglicy nas nie lubia ze pracujem lepiej od nich. i wiem jedno ze jak anglicy tak i hiszpanie nie lubia tej pracy a w hotelu spotkalam sie ze kelner anglik tace stawial na stole a za barem palil papierosy . odpowiedz »
kelnerka z Pol Walii
[2008-07-06 19:32 90.207.51.*]
Tak sie sklada ze pracuje w restauracji hotelowej od poltora roku i doswiadczylam juz pracy z angielskimi kelnerkami i kelnerami co pozwala mi ocenic ich prace.. nie wiem czy mozna to nazwac praca??? jesli obijanie sie po katach, nie zjawianie sie wogole na swoj dyzur.. przychodzenie pod wplywem alkoholu i uzywanie wulgaryzmow w kierunku kolegow w pracy. Jesli to wszystko sprawia ze anglicy maja sie czym pochwalic i dobra kuchnia i pracownikiem to rzeczywiscie powinno to pozostac bez komentarza!!!! a panu Thomsonowi radze poszerzyc nie co horyzonty! odpowiedz »
Byłam kelnerką
[2008-10-04 17:47 83.175.191.*]
W Polsce pracowałam w dobrej restauracji w Polsce za 2,50 zł na godzinę jak na dzień dzisijszy było to dla mnie poniżające ze wzgledu na szefa żyłam z napiwków o które się starałam i tak nauczyłam się aby dostać napiwek trzeba być dobrym. Polacy to najgorszy klient na świecie potrafią podczas "biesiady" zniszczyć człowieka słowem typu "tylko szybko bo sama to zjesz" i tak się utarło że kelner to osoba z najniższej półki więc się nie dziwię że Polacy nigdy wcześniej nie pracujący w tym zawodzie, wyjeżdżają za granicę sądząc że to łatwizna i wyrobili sobie takie zdanie skoro my Polacy traktujemy kelnerów jak podawaczy, bufetowych i kogoś na kim można się wyrzyć! Prawda jest taka że dobry kelner ma wiedzę, prezencję i uczy się nie traktując swojej pracy jak przymus ale przyjemność. odpowiedz »
[2008-10-19 11:31 87.206.53.*]
thomson to idiota zamotał się w swojej wypowiedzi i myśli że jego uwagi są trafne a gdy jeden z jego pobratymców zacznie go komentowac to odrazu odbija od tematu jak polityk rosji odpowiedz »
;)
[2008-12-10 17:27 94.196.25.*]
i tacy sa anglicy ..hi , are you allrigth (zapyta sie z uśmiechem) a gdy sie odwrocisz to ci nóz w plecy wbije . Niech ten wielki krytyk debil powie mi kto przyjdzie do pracy za nas w weekendy pracowac bo cos czuje ze anglicy chyba nie . odpowiedz »
pan kelner
[2010-11-12 00:10 87.96.75.*]
pracuje jako kelner juz 10 lat i uważam ,że ten zawud jest wkoncu szanowanym zawodem przez gosci bo długo tak nie było bo sami na to sobie zasłurzylismy przez lekceważące traktowanie gości .pozdrawiam panów i panie kelnerów mati. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Dział hotele, pensjonaty:
Starsze aktualności:
Prawie 30 proc. skarg zgłaszanych do ECK dotyczyło transportu
Południe Europy walczy z
TOP 5 zabawek dla niemowląt i
Inspekcja Handlowa prezentuje wstępne wyniki kontroli lokali
Ceny wyjazdów turystycznych znowu w
Turystyka medyczna coraz ważniejsza dla
Minister odradza korzystanie z hoteli czy
Heathrow wprowadza limit
Zbliża się Kulinarny Festiwal Kwiatów
Gdańsk stworzy Park&Ride na czas Jarmarku św.
Itaka otwiera spółkę na
Od dziś PFR udostępnia decyzje o umorzeniu zwrotów z Tarczy
Bieszczady: ładna pogoda i bardzo dobre warunki turystyczne
Beskidzkie ośrodki chcą wspólnie walczyć o turystów
Taksówkarze zainicjowali obrzucanie kamieniami szynobusu?
LGS znika z Okęcia. Portowi grozi wakacyjny paraliż?
Biuro podróży prawie bez ryzyka
Do Bułgarii jeżdżą mniej zamożni turyści?
Pyrzowice nie odprawią tylu pasażerów, ilu przewidywano
Otwarto terminal dla małych samolotów na Okęciu
Mariott planuje ekspansję w Europie
Sheraton Krakow Hotel przeprowadził testy ewakuacyjne
Kampania promująca Polskę za granicą
Algieria: z bombą na autobus z cudzoziemcami
Pociągiem na Okęcie w 2011 roku
British Airways oraz firma Amadeus przedłużyły współpracę partnerską na kolejne 10 lat
Dania: ośrodek Landia z licznymi atrakcjami wodnymi
Tanie linie lotnicze wysyłają w powietrze niesprawne samoloty?
Pyrzowice: trzech nowych przewoźników od przyszłego roku
Rozwój turystyki ekologicznej w Chorwacji
Spadła liczba niemieckich i angielskich turystów w Hiszpanii