TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

W Amsterdamie szybko założysz lokal gastonomiczny... A w Polsce?

W ścisłym centrum Amsterdamu znajduje się ponad tysiąc lokali gastronomicznych. Formalności związane z otwarciem takiego biznesu nie trwają długo. Dodatkowo klimat miasta sprzyja restauratorom. W Amsterdamie mieszkańcy uważają, że w centrum musi być głośno i nie mają nic przeciwko temu - czytamy w Gazecie Wyborczej.


Na 90 tys. mieszkańców centrum Amsterdamu oraz drugich tyle pracujących tam przypada ponad tysiąc lokali gastronomicznych. W ciągu ostatnich trzech miesięcy otwartych zostało kilkanaście barów szybkiej obsługi.

Już od dziesiątek lat lokali gastronomicznych w centrum jest tyle samo. Zmieniają się tylko właściciele i nazwy, a przeznaczenie gastronomiczne pozostaje niezmienne.

Mitch Molenaar, właściciel nowego makaronowego fast foodu Noodle&Go przy Kanale Książęcym, także przejął lokal po innym barze. Nie ma tam dużo miejsca, jednak na bar z jedzeniem na wynos nie potrzeba go zbyt wiele. Lada chłodnicza wypełniona jest kilkoma rodzajami makaronu, dodatków oraz sosów. Na ścianie został zainstalowany rząd minipieców do podgrzewania makaronów. Molenaar zaznacza - Jak na pierwszy własny interes wystarczy. Chcę zarobić jakieś pieniądze przez dwa lata, a później zmienić branżę. W przyszłości chciałbym kupować domy, remontować je i sprzedawać później z dużym zyskiem.

Kapitał na założenie interesu, Mitch Molenaar zarobił w swojej pierwszej pracy. Był marynarzem i pływał w obsłudze technicznej statków handlowych. Zwiedził już Azję, Afrykę i Europę i uznał, że to mu już wystarczy. Udało mu się uzbierać tyle pieniędzy, że nie musiał zaciągać kredytu.

Biznesmen podkreśla - Formalności trwały niecałe dwa tygodnie. Nie musiałem odwiedzać urzędu miasta. Wystarczyło zarejestrować firmę w Izbie Handlowej, załatwiłem to na miejscu. Do rejestracji potrzebne mi było zaświadczenie, że wynajmuję lokal i numer podatkowy mojej firmy. Wydrukowałem ze strony urzędu podatkowego formularz, wypełniłem, podpisałem, wysłałem, przysłali mi numer, to trwało najdłużej w całej tej procedurze, bo tydzień, i już można otwierać interes.

Przez ten tydzień Izba weryfikuje dane nowego biznesu na podstawie dowodu osobistego właściciela oraz aktualnego wyciągu z konta bankowego lub też wyciągu z aktu urodzenia.

W przypadku zakładania pubu, restauracji, hotelu lub kasyna, gdzie sprzedaje się alkohol, formalności trwają trzy, a nawet cztery miesiące. Właściciel musi się też poddać procedurze sprawdzenia "nieskazitelności publicznej". Tego nie robi samorząd, ale centralna jednostka państwowa zwana BIBOB. Gromadzi ona akta wszystkich dłużników, a także osób karanych i ściganych w Holandii. Jeżeli dana osoba nie występuje w rejestrach, uznawany jest za godnego zaufania i może sprzedawać alkohol. Natomiast urząd miasta sprawdza pomieszczenia, w których ma być prowadzona działalność.

Otwarcie knajpy w miejscu, gdzie wcześniej nie było podobnej działalności wymaga sprawdzenia, czy propozycja jest zgodna z planem przeznaczenia lokali w dzielnicy. Miasto bardzo niechętnie zmienia takie plany, ale nawet jeżeli to zrobi, to sąsiedzi mają jeszcze sześć tygodni, aby wyrazić swój protest. Jeżeli protest zostanie przyjęty, może się to nawet ciągnąć przez wiele lat. Jednak w centrum miasta jest niewiele miejsc, gdzie nie dopuszcza się otwarcia gastronomii.

Ton Boon z biura prasowego urzędu dzielnicy Amsterdam Centrum zaznacza - Knajpy są tam najczęściej dłużej niż obecne pokolenie mieszkańców. Protesty w takich miejscach na nic się nie zdadzą, każdy wie, że w centrum miasta musi być głośno.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Amsterdam lokal gastronomiczny centrum pub restauracja Mitch Molenaar Noodle&Go formalności alkohol zezwolenie formularz Izba Handlowa plan przeznaczenia Ton Boon zakładanie pubu polska pasterka edynburgu restauracje w amsterdamie biznes lokalu gastronomicznego otwarcie knajpy polski założenie otwarcia na do z założyć przy zakładaniu zalozyc interes jak własny


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję