TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Hotel ma być niższy

W zabytkowej części Krakowa powstaje pięciogwiazdkowy hotel, którego wysokość nadbudowy budzi wątpliwości i nie do końca pasuje do sąsiadujących kamienic...


"To nie jest ostateczna wersja budynku. Ostatnia kondygnacja jest pomieszczeniem technicznym, które zostanie rozebrane - zapewnia Leszek Likus z Holdingu Liwa, który buduje hotel przy ul. Szczepańskiej.

"To niedopuszczalne. Ten budynek zupełnie nie przystaje swoją skalą do sąsiednich kamienic - stwierdził Jan Janczykowski, wojewódzki konserwator zabytków. To samo mówi jego poprzednik, Andrzej Gaczoł, który dodaje, że nie wydawał zgody na budynek o takich gabarytach.

Szef Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w Krakowie, Artur Trzepla wystąpił już do inwestora o doprowadzenie budynku do formy, która została przedstawiona w projekcie. "Są wyznaczone terminy. Inwestor zobowiązał się, że usunie kondygnację, której nie było w projekcie" - powiedział nam dyrektor Trzepla.

"Dziwię się temu zamieszaniu. Wszystko wyjaśniliśmy paniom inspektorkom z PINB. Otwory w ścianie to nie żadne okna, ale ciągi komunikacyjne, przez które możemy transportować urządzenia. Nie ma też dachu nad kamienicą, ale tymczasowe zadaszenie chroniące budowę przed zalewaniem - tłumaczy Leszek Likus.

Powstający przy ulicy Szczepańskiej hotel będzie mieć pięć gwiazdek i będzie dysponować 57 pokojami.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Leszek Likus hotel Kraków w Krakowie Holding Liwa ulica Szczepańska hotelu hotele Artur Trzepla


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję