TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Problemy z HACCP

Od 1 maja br. właściciele firm zajmujących się przetwórstwem i dystrybucją żywności będą musieli wykazać, że ich produkt jest zdrowy. Gdyby jednak doszło do skażenia, system kontroli punktów krytycznych - HACCP - pomoże ustalić i dotrzeć do miejsca skażenia. Tysiące polskich firm spieszą się, by zdążyć do maja z wdrożeniem systemu.

Właściciele firm z branży spożywczej borykają się z problemami z dostępem do informacji na temat systemu, narzekają na brak czasu i pieniędzy; brakuje także rozporządzeń wykonawczych określających zasady HACCP.

Polska Federacja Producentów Żywności uważa, że trudności z wdrożeniem systemu spowodowane są m.in. faktem, iż stosowny zapis znalazł się dopiero w nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 31 października 2003 r.
Wielu polskich przedsiębiorców marzy, by mogli liczyć na gotowe instrukcje dotyczące wymogów zarejestrowania, jakie mogą otrzymać od wszystkich urzędów i instytucji kontrolujących funkcjonowanie zakładu ich koledzy z Hiszpanii.
Wsparcia polskim firmom udzieliła CIAA, Konfederacja Producentów Żywności i Napojów Krajów Unii Europejskiej. Odbyły się już pierwsze seminaria na ten temat; uczestniczyło w nich 155 firm.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
instrukcje hccp zasady haccp w wdrażanie żywności gastronomia ile kosztuje małej gastronomii wdrożenie problemy


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję