TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Już niedługo Krakowskie święto pierogów - IV Festiwal Pierogów

W najbliższy weekend, świąteczne danie XIII w., czyli pierogi, po raz czwarty zawładną Krakowem. Walczyć o miano najsmaczniejszych będą pierogi ruskie, zkapustą i grzybami, z kaszą gryczaną i białym serem, ze szpinakiem, z mięsem, z soczewicą, z białym serem, z wiśniami, z węgierkami, z truskawkami, z borówkami, uszka, kołduny itd. Być może w szranki stanie również rosyjski pieróg, pieczony, na przykład z grzybami, albo pierogi obce, zwane ravioli, warenyky, pielmieni. W towarzystwie skwarek, cebulki, kwaśnej śmietany, masła, cukru. Gotowane lub podsmażane.



12 i 13 sierpnia, na Małym Rynku w Krakowie, odbędzie się IV Festiwal Pierogów. W konkursie o mistrzowski tytuł, wezmą udział podmioty gospodarcze. W pierwszym dniu, będą głosować wszyscy kosztujący, zwykli zjadacze pierogów - wybiorą zwycięzcę, który zostanie laureatem publiczności i otrzyma przechodnią statuetkę Kazimierza Wielkiego. Natomiast w niedzielę, wyłącznie jurorzy, wyłonią laureata i uhonorują go, przechodnią statuetką Świętego Jacka z Pierogami.

- Każdy Uczestnik Konkursu zobowiązany jest przygotować porcje degustacyjne 2 rodzajów pierogów. Kolejność przynoszenia pierogów zostanie ustalona drogą losowania. Porcje degustacyjne dla członków Jury przynoszone będą w neutralne miejsce wskazane przez Organizatora, skąd osoba oddelegowana przez Organizatora będzie je dostarczać do miejsca obrad Jury. Porcje degustacyjne serwowane członkom Jury zostaną przez Organizatora oznaczone wylosowanymi wcześniej numerami w celu uniemożliwienia rozpoznania, od którego Uczestnika Konkursu pochodzą - informuje regulamin konkursu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
pierogi Kraków Mały Rynek IV Festiwal Pierogów w Krakowie konkurs laureat Kazimierza Wielkiego laureat przechodnia statuetka Świętego Jacka z Pierogami regulamin Pierogi Ruskie Z kapustą i grzybami Z kaszą i białym serem Ze szpinakiem białym serem Z wiśniami Uszka rosyjski pieróg pieczony z grzybami Pierogiravioli pielmieni w skwarek święto pierogow szpinakiem 2006 serem zkapustą weekend kasza swieto 2008 pieroga


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję