TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Rzeszowianie coraz częściej jedzą na mieście

Rzeszowianie zmieniają swoje kulinarne przyzwyczajenia i coraz częściej jedzą na mieście. Cały czas też bardzo dobrze bawią się na staromodnych dancingach. Miłośnicy jedzenia poza domem już niedługo będą mieć jeszcze większy wybór, gdyż otwarcie swoich lokali zapowiedziały znane sieci, między innymi: Pizza Hut, KFC, Greenway i Papa John's.


Polski rynek gastronomiczny bardzo dobrze się rozwija. Polacy wydają już 5% swojego budżetu na jedzenie w restauracjach i każdego roku ta kwota rośnie. Według ekspertów jest to efektem bogacenia się Polaków oraz zmian przyzwyczajeń konsumpcyjnych.

Szefowie rzeszowskich lokali gastronomicznych przyznają, że interes całkiem nieźle się kręci. Nawet mimo stale rosnącej konkurencji. Lokali gastronomicznych, szczególnie pizzerii i barów szybkiej obsługi stale przybywa. Klientów też jest coraz więcej. Oznacza to, że coraz więcej rzeszowian je poza domem. Sławomir Liskowicz, menedżer restauracji Sphinx przyznaje - Brakuje czasu na gotowanie. Dziecko zapisuje się na obiady w szkole, a samemu je się na mieście. Wiem, bo sam tak robię. W Rzeszowie są już trzy restauracje Sphinx i każda może pochwalić się dużą liczbą klientów.

Andrzej Hajnosz, właściciel restauracji Va Bank zaznacza - Ludzie dłużej pracują, nikt już chyba nie wychodzi do domu o piętnastej. A muszą coś w tym czasie zjeść. Kilka lat temu, jako jeden z pierwszych restauratorów w Rzeszowie wprowadził danie dnia, czyli zestaw obiadowy dostępny w niższej cenie. Można go było kupić w godzinach od 11.00 do 17.00. Jego interes rozwijał się powoli, jednak teraz Hajnosz rozszerza ofertę dla zwolenników jedzenia obiadów na mieście. Zapowiada - Oprócz stałych zestawów wprowadzimy kartę dań na lunch, prostszych i tańszych niż restauracyjne.

W ciągu ostatniego roku zwiększyła się również liczba klientów "Kulinarnego Świata". Jego menedżer wyznał, że ludzie często umawiają się tam na spotkania biznesowe, które odbywają się przy lunchu.

Zwiększony ruch w restauracjach widoczny jest nie tylko w tygodniu w porze obiadowej. Rzeszowianie częściej chodzą też do lokali na weekendowe obiady z całą rodziną. Wolnych miejsc w soboty oraz niedziele brakuje szczególnie w restauracjach, które znajdują się w dużych centrach handlowych. Obiad stanowi miłą przerwę w trwających zazwyczaj kilka godzin zakupach. Jednak pomimo, że wielu restauratorów dostrzega, że rozwija się rodzinne restaurowanie, to tylko nieliczni dopasowują ofertę do nowego trendu. W restauracji "Kulinarny Świat" urządzono mały plac zabaw i specjalne menu dla najmłodszych.

Według badań Rynku Gastronomicznego Polacy coraz częściej odwiedzają pizzerie. Pracownik jednej z rzeszowskich pizzerii wyznał - Mamy mnóstwo klientów, na zrealizowanie zamówienia na dowóz trzeba czekać czasem ponad godzinę.

Bartosz Kumor, kierownik rzeszowskiej Tele Pizzy przyznaje - W ostatnim okresie mamy o 30-40% klientów więcej, zamawiają głównie w lokalu . Krzysztof Szura, szef Dextera zaznacza, że pizzeria ma o 30% więcej zamówień na wynos. W ostatnim czasie na pizzę nie chodzi już tylko młodzież. Szefowie pizzerii przyznają - Klienci mają od 18 do 80 lat.

Jednak jednym z najszybciej rozwijających się segmentów rynku gastronomicznego jest rynek kawiarni oraz barów kawowych. Przez ostatni rok ich liczba wzrosła o 30%. W Rzeszowie bardzo dobrze zaaklimatyzowała się Costa Coffee, która należy do jednej z największych w Europie sieci barów kawowych. Swój pierwszy polski lokal firma otworzyła dwa lata temu właśnie w Rzeszowie. W najbliższym czasie zamierza otworzyć jeszcze jeden obiekt - w budowanym centrum handlowym Millenium Hall.

Badania Euromonitor International wskazują, że wydatki Polaków w restauracjach będą rosły średnio o 6-7% rocznie. Otwarcie swoich lokali w Rzeszowie zapowiedziały kolejne znane na świecie kulinarne sieci: Pizza Hut, KFC, sieć barów wegetariańskich Green Way oraz bar kawowy Coffe Haeven. Wszystkie sieci chcą się ulokować w Millenium Hall, czyli będą otwarte nie wcześniej niż w przyszłym roku.

W Rzeszowie planuje zadebiutować też na polskim rynku amerykańska sieć pizzerii Papa John's, która prowadzi ponad trzy tysiące restauracji na całym świecie. Na początku chce otworzyć w Polsce tylko dwie restauracje: pierwszą w rzeszowskim w Millenium Hall, a drugą w Krakowie.

Chociaż na jedzenie w mieście Polacy wydają 5% żywieniowego budżetu, to do reszty świata jeszcze Polsce daleko. Według Rynku Gastronomicznego, Niemcy wydają na ten cel 35% budżetu, a Amerykanie nawet 50%.

W Rzeszowie karierę robią też dancingi z muzyką na żywo. Codziennie z wyjątkiem piątku odbywają się one w restauracji Figaro, trzy razy w tygodniu w Hotelu Hubertus oraz dwa razy w tygodniu w Klubowej. Na dancing można też pójść do restauracji: LEX, Bohema i Va Bank. Restauratorzy zgodnie przyznają, że bilety na tańce przy muzyce na żywo sprzedają się bardzo dobrze, nawet lepiej niż na dyskoteki przy muzyce współczesnej. Klientami dancingów jest pokolenie 35-40-latków. Jeden z restauratorów zaznacza, że muzyka jest trochę lepsza niż weselna. Inny dodaje - Za to melodyjna i poprzytulać się można.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Rzeszów restauracja kawiarnia dancing Pizza Hut KFC Greenway Papa John s Rynek Gastronomiczny pizzeria Sphinx Andrzej Hajnosz Sławomir Liskowicz Va Bank obiad lunch Bartosz Kumor Tele Pizza Costa Coffee Millenium Hall Coffe Haeven Figaro Hubertus Klubowa LEX Bohema w Rzeszowie rynku na godziny rzeszow vabank




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję