TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Restauratorzy wycofają tuńczyka błękitnopłetwego?

Organizacja ekologiczna o charakterze międzynarodowym WWF (dawniej World Wildlife Fund) apeluje do restauratorów, by ci nie przyrządzali potraw z tuńczyka błękitnopłetwego.


Coraz większą popularnością na rynku gastronomicznym cieszy się sushi. Z tego powodu tuńczyki są masowo wyławiane.

WWF twierdzi, że jest to zagrożony gatunek. Wcześniej organizacji nie udało się wprowadzić zakazu połowów tuńczyka błękitnopłetwego. Podczas obrad Konwencji Waszyngtońskiej w Katarze tylko 43 państwa, m.in. cała Unia Europejska, poparły propozycję wprowadzenia zakazu, ale aż 72 były przeciw.

Tuńczyk błękitnopłetwy to największy z tuńczyków, do 700 kg. Jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie. W USA kosztuje - sprzedawany zwykle obcokrajowcom - od 13 do 22 dolarów za kilogram. Wysyłany samolotem do Japonii ten sam świeży tuńczyk jest sprzedawany na targu po 360 dolarów za kilogram.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Tuńczyk błękitnopłetwy dania gastronomia w restauracji menu sushi WWF potrawy z tuńczyka błękitnopłetwego koszt cena




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję