Zobacz także
Polacy rzadziej jadają posiłki poza domem
Sun & Snow: rośnie ilość apartamentów
Turystyka rośnie, ale nie wszędzie
Lepsza kondycja branży horeca?
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich turystów
PIG: Miało być wsparcie dla turystyki i gastronomii, a jest miesiąc milczenia
Rośnie liczba restauracji w Polsce!
W Polsce będzie coraz więcej restauracji i barów zrzeszonych w sieciach - prognozuje GfK Polonia. Z najnowszego sondażu tego instytutu wynika również iż rośnie, choć nieznacznie, liczba całorocznych punktów gastronomicznych.
Rynek gastronomiczny w Polsce, na którym działają zarówno duże sieci restauracji międzynarodowych, jak i małe niezależne punkty gastronomiczne, jest rynkiem bardzo rozdrobnionym. Nadal tylko około 10 proc. punktów całorocznych jest zrzeszonych w sieciach - napisali autorzy sondażu.
Sondaż pokazał, iż od dwóch lat dynamicznie rozwijają się punkty należące do sieci gastronomicznych. Natomiast liczba punktów sezonowych utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie, choć na ich liczbę oraz osiągane przychody największy wpływ mają warunki pogodowe.
Obecnie w naszym kraju jest 58 000 punktów gastronomicznych, z czego ponad 3/4 to punkty z kategorii HoReCa, czyli Hotel-Restaurant-Catering, działające przez cały rok. Ciekawostką jest fakt, iż tylko 40% całorocznych lokali wdrożyło już system kontroli jakości HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Odsetek ten dla punktów sezonowych jest jeszcze niższy i wynosi 15%.
Według sondażu Polacy o wiele mniej chętnie jadają poza domem niż przeciętni Europejczycy. Ale liczba osób korzystających w Polsce z usług lokali gastronomicznych stale rośnie - głównie ze względu na wzrost osiąganych przychodów i zmniejszenie ilośći posiadanego czasu wolnego.
Sondaż GfK został przeprowadzony w lipcu 2005 roku na reprezentatywnej próbie 1000 konsumentów. Zbadano również 850 całorocznych punktów gastronomicznych.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
restauracje
[2005-12-07 17:47 999.999.999.*]
czy jest możliwość otrzymania wykazu najlepszych restauracji?? Piotr Boguta WARSZAWSKA SZKOLA reklamy odpowiedz »
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Turcja: Kurdowie uwolnili niemieckich turystów
Powstaje spółka obsługująca tanie linie lotnicze w Balicach
Nowe połączenie easyJet Kraków - Bristol!
Dworzec Wschodni do przebudowy
Jak wejście Rynair do Polski wpłynie na rynek przewoźników?
Restauracja Baggers: kelnerów zastąpiły maszyny
W. Brytania: branża turystyczna chce zmiany strefy czasowej
Rainbow Tours kupi Travelovo i Traveltech
PKS Jędrzejów: dworzec nadal czynny, choć jego dach grozi zawaleniem
Lufthansa przejęła Austrian Airlines
Regionalny etap konkursu na najlepszy produkt turystyczny rozstrzygnięty
Warszawa: rozpoczęły się targi WorldHotel