TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Pasztet z dzika - Produkt lokalny z Borów Dolnośląskich

Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w drugiej edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii "Wyroby z dziczyzny i runa leśnego". Nagrodzona potrawa to: pasztet z dzika w cieście podany na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego.


Tradycje myśliwskie i łowieckie od wieków związane były z historią Borów Dolnośląskich i Zamku Kliczków. Stanowiły uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego. Bory Dolnośląskie obfitowały w zwierzynę, dlatego też w regionalnej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę. Do dzisiejszych czasów zachowały się relacje ze wspaniałych uczt w Zamku Kliczków odbywających się po polowaniach. Ich echa znajdujemy w pieczołowicie przechowywanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach kulinarnych.

Jednym z nich jest przepis na pasztet z dzika sporządzony przez kucharza Księcia zu Solms - Baruth. Obecni Gospodarze Zamku Kliczków otrzymali go w postaci rękopisu od potomków rodziny Zu Solms Baruth - ostatnich przedwojennych właścicieli Zamku Kliczków. Składniki potrawy są esencją wszystkiego co najlepsze w Regionie Borów Dolnośląskich - mięso z dziczyzny, leśne przyprawy oraz nadające potrawie niepowtarzalny aromat i smak grzyby z okolicznych lasów.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Pasztet z dzika Zamek Kliczków Produkt lokalny z Borów Dolnośląskich w cieście na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego zu Solms - Baruth mięso z dziczyzny potrawy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję