TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wybrano najlepsze produkty turystyczne Dolnego Śląska

W piątek, 28 marca podczas ceremonii rozpoczęcia prezentacji turystycznej "Cztery Pory Roku na Dolnym Śląsku - Wiosna, Lato " wręczono certyfikaty Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej dla najlepszych działalności turystycznych w regionie w ośmiu kategoriach.


W kategorii "Pamiątka Regionalna" zwycięzcą zostało danie regionalne "Karp po Waliszowsku" według przepisu Marka Szpaka. Doceniono walory smakowe potrawy oraz niezwykłą recepturę potrawy.

W kategorii "Stowarzyszenie Turystyczne" uhonorowano Łużycką Kartę Turystyczną, która pozwala na otrzymanie rabatów przy korzystaniu z określonych usług turystycznych Powiatu Lubańskiego. Stanowi ona również narzędzie monitoringu ruchu turystycznego na tym obszarze.

W kategorii "Atrakcja Turystyczna" doceniona została Spółdzielnia Pracy Milicz, która wytwarza ozdoby choinkowe. Firma przyjmuje turystów z całego świata, pokazując im proces technologiczny, a także organizuje dla nich warsztaty zdobienia ozdób choinkowych.

Najlepszym dolnośląskim gospodarstwem agroturystycznym zostało gospodarstwo "Pod Srebrną Górą" w Jeżowie Sudeckim. Oferta ta wygrała ze względu na profesjonalizm prowadzenia agroturystyki i aranżację terenu.

W kategorii "Działacz społeczny" zwyciężył Henryk Sławiński, prezes PTSM w Lubaniu. Od 25 lat pracuje na rzecz turystyki kwalifikowanej i popularyzuje turystykę wśród młodzieży. Natomiast od 2001 roku organizuje Rajd Pieszy "Łużyckie Wędrówki" w ramach międzynarodowego cyklu "Trzy kraje trzy wędrówki". Impreza ta jest zaliczana do największych tego typu w Polsce.

Za najlepszego gestora bazy noclegowej na Dolnym Śląsku uznano Pałac Brunów w pobliżu Lwówka Śląskiego. Nagrodzona została ciekawa oferta imprez, standard obiektu oraz wkład pracy Państwa Rzeźwickich w odnowienie zabudowy, którzy wykupili zdewastowany pałac w 2004 roku.

"Produktem Turystyki Miejskiej lub Kulturowej" zostało Lwóweckie Lato Agatowe. Jest to cykliczna impreza, która w Lwówku Śląskim odbywa się już po raz jedenasty. Jej podstawę stanowi giełda mineralogiczna ze 150 stoiskami z minerałami i skamieniałościami, pokazy cięcia oraz szlifowania agatów, a także warsztaty tematyczne, które prowadzą znawcy geologii i mineralogii z całego świata.

Za "Najciekawszą imprezę w roku 2007" uznano Dolnośląskie Święto Zupy w Jedlinie Zdroju. Impreza ma charakter konkursu kulinarnego, w której każdego roku biorą udział najlepsi kucharze z regionu i tysiące uczestników, aby posmakować różnorodne potrawy regionalne Dolnego Śląska.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Dolny Śląsk certyfikat produkt turystyczny Dolnośląska Organizacja Turystyczna Lwówek Śląski Pamiątka Regionalna Karp po Waliszowsku Stowarzyszenie Turystyczne Łużycka Karta Turystyczna Atrakcja Turystyczna Spółdzielnia Pracy Milicz gospodarstwo agroturystyczne Pod Srebrną Górą Działacz społeczny Henryk Sławiński Łużyckie Wędrówki Trzy kraje trzy wędrówki Pałac Brunów Lwóweckie Lato Agatowe Dolnośląskie Święto Zupy atrakcje dolnego śląska imprezy majowe potrawy produkty regionalne turystyka na dolnym śląsku slask najlepsze w slaska




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję