Wybrano najlepsze produkty turystyczne Dolnego Śląska
W piątek, 28 marca podczas ceremonii rozpoczęcia prezentacji turystycznej "Cztery Pory Roku na Dolnym Śląsku - Wiosna, Lato " wręczono certyfikaty Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej dla najlepszych działalności turystycznych w regionie w ośmiu kategoriach.
W kategorii "Pamiątka Regionalna" zwycięzcą zostało danie regionalne "Karp po Waliszowsku" według przepisu Marka Szpaka. Doceniono walory smakowe potrawy oraz niezwykłą recepturę potrawy.
W kategorii "Stowarzyszenie Turystyczne" uhonorowano Łużycką Kartę Turystyczną, która pozwala na otrzymanie rabatów przy korzystaniu z określonych usług turystycznych Powiatu Lubańskiego. Stanowi ona również narzędzie monitoringu ruchu turystycznego na tym obszarze.
W kategorii "Atrakcja Turystyczna" doceniona została Spółdzielnia Pracy Milicz, która wytwarza ozdoby choinkowe. Firma przyjmuje turystów z całego świata, pokazując im proces technologiczny, a także organizuje dla nich warsztaty zdobienia ozdób choinkowych.
Najlepszym dolnośląskim gospodarstwem agroturystycznym zostało gospodarstwo "Pod Srebrną Górą" w Jeżowie Sudeckim. Oferta ta wygrała ze względu na profesjonalizm prowadzenia agroturystyki i aranżację terenu.
W kategorii "Działacz społeczny" zwyciężył Henryk Sławiński, prezes PTSM w Lubaniu. Od 25 lat pracuje na rzecz turystyki kwalifikowanej i popularyzuje turystykę wśród młodzieży. Natomiast od 2001 roku organizuje Rajd Pieszy "Łużyckie Wędrówki" w ramach międzynarodowego cyklu "Trzy kraje trzy wędrówki". Impreza ta jest zaliczana do największych tego typu w Polsce.
Za najlepszego gestora bazy noclegowej na Dolnym Śląsku uznano Pałac Brunów w pobliżu Lwówka Śląskiego. Nagrodzona została ciekawa oferta imprez, standard obiektu oraz wkład pracy Państwa Rzeźwickich w odnowienie zabudowy, którzy wykupili zdewastowany pałac w 2004 roku.
"Produktem Turystyki Miejskiej lub Kulturowej" zostało Lwóweckie Lato Agatowe. Jest to cykliczna impreza, która w Lwówku Śląskim odbywa się już po raz jedenasty. Jej podstawę stanowi giełda mineralogiczna ze 150 stoiskami z minerałami i skamieniałościami, pokazy cięcia oraz szlifowania agatów, a także warsztaty tematyczne, które prowadzą znawcy geologii i mineralogii z całego świata.
Za "Najciekawszą imprezę w roku 2007" uznano Dolnośląskie Święto Zupy w Jedlinie Zdroju. Impreza ma charakter konkursu kulinarnego, w której każdego roku biorą udział najlepsi kucharze z regionu i tysiące uczestników, aby posmakować różnorodne potrawy regionalne Dolnego Śląska.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Dział biura turystyczne:
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Jak wejście Rynair do Polski wpłynie na rynek przewoźników?
Podhale cieszy się wiosną, a w Tatrach nadal zimowe warunki
W wypadku autobusu koło Heathrow ucierpiało 9 Polaków
Regionalny etap konkursu na najlepszy produkt turystyczny rozstrzygnięty
Warszawa: rozpoczęły się targi WorldHotel
Ile kosztuje podróż poślubna Brytyjczyków?
KPP przeciwna wprowadzeniu całkowitego zakazu palenia
Krwotoczna gorączka po ukąszeniu kleszcza w Turcji!
Warimpex po pierwszej połowie 2009 ze sporą stratą