TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Na zakopiance ruch wahadłowy i do 30 km/h

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad poinformowała, że do końca 2014 roku na drodze krajowej 47 zostanie wybudowany nowy most.


Nowy most na rzece Biały Dunajec wykona firma Himmel i Papesch Opole Sp. z o.o. Same roboty będą kosztować ponad 21,9 mln zł. Całkowity koszt inwestycji to 26 mln zł.

Budowa nowego mostu jest spowodowana bardzo złym stanem technicznym starej przeprawy. Podczas budowy ruch będzie się odbywał po starym moście. Będzie to ruch wahadłowy z ograniczeniem prędkości do 30 km/h. Nowa organizacja ruchu będzie obowiązywała już po długim majowym weekendzie.

Nowy dwuprzęsłowy żelbetowy most podwieszony będzie miał długość 90 metrów. W ramach inwestycji wybudują także drogi dojazdowe, chodniki, pobocza gruntowe i skrzyżowania z lewoskrętem. Nowa przeprawa będzie dłuższa o 65 metrów. Powstanie także nowa kanalizacja deszczowa oraz nowe oświetlenie drogowe. Obowiązkiem inwestora jest też rozbiórka starego obiektu.

Decyzja zezwalającą na budowę mostu została wydana na mocy specustawy drogowej. Przepisy te zakładają, że nieruchomości niezbędne do realizacji inwestycji podlegają wywłaszczeniu. Za wywłaszczone tereny i wyburzone nieruchomości ich właściciele otrzymają odszkodowania. Wyceny nieruchomości przygotowują rzeczoznawcy wojewody.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
nowy most na zakopiance Zakopianka nowa przeprawa na rzece Biały Dunajec firma Himmel Papesch Opole koszt inwestycji inwestycja decyzja nieruchomości wywłaszczenie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję