TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Euro 2012 - Adam Gessler zagląda do kuchni

Adam Gessler, twórca programu "Wściekłe gary" wyprawił się w Polskę, by sprawdzić, czy pod względem kulinarnym jesteśmy gotowi na zbliżające się wielkimi krokami EURO 2012. W Wieliczce zamieszka reprezentacja Włoch, zatem znany restaurator postanowił zajrzeć również do nas - 20 lutego odwiedził kopalnię i Hotel Grand Sal. Efekty jego wizyty zobaczymy na antenie TVP 1 już w marcu, w nowym programie pt. "Euro według Gesslera".


Gesslerowi towarzyszył Walter, Włoch od dekady mieszkający w Polsce. W Restauracji Grand Sal panowie poprosili o kapuśniak, bo dobry kapuśniak to wcale nie taka prosta sprawa. Czy ten z Grand Sal smakował im? Jak najbardziej! Okazał się bowiem, wedle słów mistrza smaku wprost "genialny".

Ekipa obowiązkowo zajrzała do kuchni. Adam Gessler z uznaniem oglądał zaplecze, rozmawiał też z szefem kuchni Dariuszem Wójcickim. Pan Darek kulinarne szlify zdobywał w Hotelu Europejskim w Warszawie - w tym hotelu Adam Gessler miał restaurację. Potem przyszłego szefa Restauracji Grand Sal los skierował do krakowskiego Hotelu Francuskiego, w którym Gessler również prowadzi restaurację. Można zatem żartobliwie powiedzieć, że Gessler podąża śladami Wójcickiego!

Dziękuję Państwu, że stworzyliście to miejsce i tak o nie dbacie - napisał w księdze pamiątkowej hotelu Adam Gessler. Potem filmowcy udali się pod ziemię. Gościom szczególnie podobała się kaplica św. Kingi. Do stołu zasiedli w komorze Drozdowice III. Z zapałem raczyli się w otoczeniu soli sandaczem na sosie porowo-boczniakowym z kluseczkami serowymi, szparagami i minikukurydzą flambirowaną w krupniku. Nie odmówili sobie przyjemności rozmowy z szefem podziemnej kuchni Tadeuszem Michalikiem, sprawdzali jak gotuje się na głębokości 110 metrów pod ziemią, nie ukrywając zdziwienia faktem, że wszystkie potrawy przygotowywane są pod ziemią.

Adam Gessler zwany jest królem warszawskich restauratorów, swoje restauracje ma też w Krakowie i Londynie. Autor książki kulinarnej "Smaki na 52 tygodnie" (2011), w TVP 1 (od IX 2010) przez 8 miesięcy prowadził program "Wściekłe Gary". Jest synem restauratora Zbigniewa Gesslera, jego brat, Piotr Gessler, również jest restauratorem - był on żonaty z Magdą Gessler ("Kuchenne rewolucje" w TVN).




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Adam Gessler gastronomia kulinaria program kulinarny mąż Magdy Gessler Grand Sal Dariusz Wójcicki restauracja Wieliczka kuchnia włoska Euro według Gesslera Hotel Europejski w Warszawie Warszawa restaurator szparagi kluseczki serowe Kraków Londyn




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję