Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
Jak się zabezpieczyć przed brakami kadrowymi?
Zbliża się kolejny długi weekend. Część pracowników bierze urlopy, wiele firm działa w tym okresie w okrojonym składzie osobowym, W takich dniach przedsiębiorcom, szczególnie tym, działającym w branży gastronomicznej czy hotelarskiej spędza sen z powiek instytucja urlopu na żądanie.
Polskie prawo pracy przewiduje, że każdy pracownik powinien złożyć wniosek urlopowy, w którym zaznaczy ile dni nie będzie go w pracy. Jednak cztery razy w roku, może zadzwonić z informacją, że bierze urlop na żądanie i będzie nieobecny w pracy. Musi to zrobić przed rozpoczęciem pracy, jednak przepisy nie precyzują jak duży ma być to odstęp. Zatem pracownik rozpoczynający pracę o godzinie 8, może wziąć urlop na żądanie nawet o godzinie 7.59 tego samego dnia.
Działający w branży turystycznej muszą się liczyć z tym, że np. 16 sierpnia któryś z pracowników weźmie urlop na żądanie i lokal zostanie bez kucharza czy kelnera. Czy można się przed tym zabezpieczyć? Okazuje się, że tak.
"Każdy z potrzebnych pracowników powinien, z tygodniowym wyprzedzeniem, dostać grafik, gdzie wyraźnie napisane jest, że dana osoba będzie miała dyżur w pracy w danym dniu" - informuje Paweł Blajer z TVN CNBC. W takiej sytuacji pracownik nie będzie mógł wziąć urlopu na żądanie. Pracodawca będzie miał przewagę tylko wtedy, jeżeli zawczasu o to zadba. Także dziś jest ostatni dzwonek na przygotowanie grafików.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Urlopy na żądanie zmorą pracodawców?
[2013-08-14 17:08 176.111.24.*]
Kretyn wymyślił ten przepis albo jakiś pijaczek, dobrze, że jest furtka. Rozpisywać się o niektórych przepisach pracowniczych nie ma co. DUDA jak będzie podskakiwał to pozbawi wielu ludzi pracy.
H3* odpowiedz »
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Enoturystyka rozwija się w
Taylor Swift da zarobić
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Rainbow Tours korzysta z inteligentnej technologii
Maroko przyciągnie turystów ceną?
Subway otwiera nowy lokal w Toruniu
Wieża kontroli lotów z kontenerów
Taszkient: Hotel InterContinental zakończył działalność
Które europejskie miasta oferują najtańsze noclegi w hotelach?
Palące regulacje dla hotelarzy
Przewoźnicy chcą obsługiwać trasę do Balic
Wycieczki 7+7 - dla niezdecydowanych
Nowy prezes Przewozów Regionalnych
Polacy na romantyczne spotkania wybierają... hotele