Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Poszukiwany pilot na wycieczkę
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Wigilia w lokalu, Boże Narodzenie w domu?
Coraz więcej Polaków podąża za światowymi trendami i znacznie chętniej, zamiast w domu, decyduje się spędzić Wigilię oraz święta Bożego Narodzenia w lokalu. W tym szczególnym czasie warto, aby restauratorzy więcej uwagi poświęcili swojej karcie menu i przygotowali propozycje dla osób dbających o swoje zdrowie. Dla znacznej liczby klientów to właśnie menu stanowi rodzaj wizytówki lokalu i na jego podstawie decydują o dalszym zamówieniu.
Aż 99 proc. szefów kuchni w skali globalnej posiada w swoim menu przynajmniej kilka zdrowych opcji dań, a 74 proc. z nich wierzy, że prozdrowotne aspekty potraw mają znaczenie dla ich gości. Z kolei polscy szefowie kuchni (17 proc. respondentów) utożsamiają zdrowe dania z technikami ich przygotowania.
Na świątecznym stole zazwyczaj dominują ciężkostrawne i tłuste potrawy, dlatego w tym szczególnym czasie warto zwrócić uwagę na ich wartość odżywczą. Kaloryczność naszej wigilijnej uczty może sięgnąć nawet 3 tys. kcal! Tak lubiane przez nas pierogi z grzybami i kapustą (porcja ok. 4-6 sztuk) mają ok. 430 kcal, a 150 g smażonego karpia - ok. 280 kcal. Słodka kutia to także kaloryczne danie - porcja 100 g dostarcza ok. 250 kcal. Dlatego to w gestii szefów kuchni leży takie opracowanie menu, aby klient nie musiał martwić się o stan swojego zdrowia czy zaokrąglony brzuszek po świętach!
Szefowie kuchni, mając na uwadze potrzeby swoich gości oraz ich zdrowie, powinni bardziej skupić się na komponowaniu menu. Nie chodzi tylko o rodzaj proponowanych dań, ale także o ich ilość i nazewnictwo.
Obecnie klienci oczekują raczej krótkiego menu, które jest regularnie aktualizowane o dania przygotowane na bazie świeżych i sezonowych produktów. Równie istotny jest ciekawy i zachęcający do jedzenia opis potrawy. Zamieszczenie w menu informacji o pochodzeniu składników czy procesie przygotowania dania z pewnością zaintryguje klienta. Z uwagi na osoby, które sprawdzają wartość odżywczą dań, warto także podać informacje o kaloryczności potraw, zawartości w nich tłuszczu, węglowodanów i białka. Uwzględnienie tych danych pozwoli gościom na świadomy wybór dania zgodnie z ich preferencjami żywieniowymi.
Nadchodzące święta to jednak doskonały moment dla restauratorów, aby już teraz przygotowali nieco zdrowsze i mniej kaloryczne wersje tradycyjnych dań. Obniżenie zawartości kalorii oraz zwiększenie walorów zdrowotnych dań jest możliwe poprzez wprowadzenie choćby drobnych zmian, takich jak:
-Zredukowanie ilości soli na rzecz świeżych ziół, przypraw i soku ze świeżych owoców;
-Przygotowywanie potraw z uwzględnieniem prozdrowotnych technik kulinarnych, takich jak: duszenie, gotowanie na parze czy grillowanie, zamiast np. smażenia w głębokim tłuszczu;
-Dodanie większej ilości warzyw do zup oraz dań głównych. Warzywa nadają smak i barwę potrawom oraz pozwalają obniżyć koszty związane z ich przygotowaniem;
-W daniach mięsnych, zamiast dużych kawałków mięsa, podawanie mniejszych porcji wzbogaconych o warzywa. Bez zauważalnej różnicy dla klienta, danie stanie się zdrowsze;
-Dodawanie mniejszej ilości serów o silniejszym aromacie, zamiast więcej sera o delikatnym smaku lub niskotłuszczowego.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna nagradza i szkoli
UEFA chwali organizację EURO 2012 w Polsce
Nowinki techniczne dla biur podróży
Konferencje gastronomiczne na targach
W restauracjach WOOK pragnienie gasi Pepsi
Krakow Business Run urósł dwukrotnie
Sekret długowieczności kryje się w serze
Ofensywa zakupowa linii lotniczych
Lotnisko Chopina rządzi... na Twitterze
Rozkład jazdy PKP Intercity: uwagi pasażerów w tysiącach
Turcja zapowiada ułatwienia wizowe dla Polaków