TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wigilia w lokalu, Boże Narodzenie w domu?

Coraz więcej Polaków podąża za światowymi trendami i znacznie chętniej, zamiast w domu, decyduje się spędzić Wigilię oraz święta Bożego Narodzenia w lokalu. W tym szczególnym czasie warto, aby restauratorzy więcej uwagi poświęcili swojej karcie menu i przygotowali propozycje dla osób dbających o swoje zdrowie. Dla znacznej liczby klientów to właśnie menu stanowi rodzaj wizytówki lokalu i na jego podstawie decydują o dalszym zamówieniu.


Aż 99 proc. szefów kuchni w skali globalnej posiada w swoim menu przynajmniej kilka zdrowych opcji dań, a 74 proc. z nich wierzy, że prozdrowotne aspekty potraw mają znaczenie dla ich gości. Z kolei polscy szefowie kuchni (17 proc. respondentów) utożsamiają zdrowe dania z technikami ich przygotowania.

Na świątecznym stole zazwyczaj dominują ciężkostrawne i tłuste potrawy, dlatego w tym szczególnym czasie warto zwrócić uwagę na ich wartość odżywczą. Kaloryczność naszej wigilijnej uczty może sięgnąć nawet 3 tys. kcal! Tak lubiane przez nas pierogi z grzybami i kapustą (porcja ok. 4-6 sztuk) mają ok. 430 kcal, a 150 g smażonego karpia - ok. 280 kcal. Słodka kutia to także kaloryczne danie - porcja 100 g dostarcza ok. 250 kcal. Dlatego to w gestii szefów kuchni leży takie opracowanie menu, aby klient nie musiał martwić się o stan swojego zdrowia czy zaokrąglony brzuszek po świętach!

Szefowie kuchni, mając na uwadze potrzeby swoich gości oraz ich zdrowie, powinni bardziej skupić się na komponowaniu menu. Nie chodzi tylko o rodzaj proponowanych dań, ale także o ich ilość i nazewnictwo.

Obecnie klienci oczekują raczej krótkiego menu, które jest regularnie aktualizowane o dania przygotowane na bazie świeżych i sezonowych produktów. Równie istotny jest ciekawy i zachęcający do jedzenia opis potrawy. Zamieszczenie w menu informacji o pochodzeniu składników czy procesie przygotowania dania z pewnością zaintryguje klienta. Z uwagi na osoby, które sprawdzają wartość odżywczą dań, warto także podać informacje o kaloryczności potraw, zawartości w nich tłuszczu, węglowodanów i białka. Uwzględnienie tych danych pozwoli gościom na świadomy wybór dania zgodnie z ich preferencjami żywieniowymi.

Nadchodzące święta to jednak doskonały moment dla restauratorów, aby już teraz przygotowali nieco zdrowsze i mniej kaloryczne wersje tradycyjnych dań. Obniżenie zawartości kalorii oraz zwiększenie walorów zdrowotnych dań jest możliwe poprzez wprowadzenie choćby drobnych zmian, takich jak:

-Zredukowanie ilości soli na rzecz świeżych ziół, przypraw i soku ze świeżych owoców;
-Przygotowywanie potraw z uwzględnieniem prozdrowotnych technik kulinarnych, takich jak: duszenie, gotowanie na parze czy grillowanie, zamiast np. smażenia w głębokim tłuszczu;
-Dodanie większej ilości warzyw do zup oraz dań głównych. Warzywa nadają smak i barwę potrawom oraz pozwalają obniżyć koszty związane z ich przygotowaniem;
-W daniach mięsnych, zamiast dużych kawałków mięsa, podawanie mniejszych porcji wzbogaconych o warzywa. Bez zauważalnej różnicy dla klienta, danie stanie się zdrowsze;
-Dodawanie mniejszej ilości serów o silniejszym aromacie, zamiast więcej sera o delikatnym smaku lub niskotłuszczowego.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Jedzenie zdrowe i kuszące wigilia restauracja restaurator zioła przyprawy świeże owoce warzywa potrawy wigilijne Święta Bożego Narodzenia rodzina szef kuchni karp menu zdrowie nazewnictwo




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję