TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wigilijny Małopolski Smak

Już w piątek, tj 16 grudnia, w Krakowie rozpocznie się trzecia edycja "Wigilijnego Małopolskiego Smaku". Jest to świąteczna odsłona "Małopolskiego Festiwalu Smaku", w czasie której na Rynku Głównym w Krakowie będzie można poznać i kupić przeróżne małopolskie produkty

- tradycyjne, a przede wszystkim świąteczne. Organizatorem wydarzenia jest Województwo Małopolskie.

Przez cztery dni, od piątku (16 grudnia) do poniedziałku (19 grudnia) na stoiskach ustawionych w centrum krakowskiego Rynku Głównego pojawią się nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania świąteczne (uszka, czerwony barszczyk, kapusta z grzybami, pierogi), ale także produkty znane z "Małopolskiego Festiwalu Smaku".

W tegorocznym finale (odbył się on w ostatni weekend wakacji na placu Wolnica) Grand Prix zdobyła polędwica faszerowana suską sechlońską, a wyróżniono: sułkowicką krzonówkę, salceson golonkowy Podstolego, jajecznicę po królewsku, karpia zatorskiego w zalewie octowej, korzennego fileta śledziowego i placki po andrychowsku. Wiele z tych produktów będzie dostępnych podczas "Wigilijnego Małopolskiego Smaku".

Tegoroczny "Wigilijny Małopolski Smak" to już trzecia odsłona imprezy organizowanej przez Województwo Małopolskie, którą zapoczątkowano w 2009 roku. "Wigilijny Małopolski Smak" będzie jednym z wydarzeń towarzyszących Targom Bożonarodzeniowym, które trwają na krakowskim Rynku już od końca listopada. Nawiązują one do handlowej przeszłości tego miejsca, a towarzyszy im wiele imprez kulturalnych.

"Małopolski Festiwal Smaku" i "Wigilijny Małopolski Smak" to imprezy promujące turystykę kulinarną, która staje się w województwie małopolskim coraz popularniejsza.

- Małopolska ma już teraz 50 pozycji na ciągle powiększającej się "Małopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych". Aż 10 produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty (redykołka, chleb prądnicki, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, suska sechlońska, jabłka łąckie, karp zatorski, fasola "Piękny Jaś z Doliny Dunajca", oscypek i bryndza podhalańska). Mamy nadzieję, że lista ta będzie się powiększać. W przyszłości z pewnością będziemy jeszcze wielokrotnie czerpać z tego bogactwa - podkreśla Elżbieta Kantor, dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Dziedzictwo kulinarne Małopolski stało się jednym z głównych "składników", branych pod uwagę podczas tworzenia wielu produktów turystycznych w regionie. Są wśród nich m.in.: szlak agroturystyczny "Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami", "Małopolska Miodowa Kraina", "Małopolska Trasa Smakoszy", "Szlak Oscypkowy" oraz "Na Śliwkowym Szlaku".




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Kraków Małopolska Smak Małopolski Wigilijny Małopolski Smak święta na Rynku Głównym w Krakowie małopolskie produkty produkty regionalne województwo małopolskie stoiska z wędlinami wyroby piekarnicze cukiernicze salceson golonkowy krzonówka jajecznica po królewsku Targi Bożonarodzeniowe imprezy kulinarne Małopolski Festiwal Smaku turystyka kulinarna obwarzanek krakowski Departament Turystyki Sportu Promocja Małopolskiego Urząd Marszałkowski dziedzictwo kulturalne Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami Na Śliwkowym Szlaku szlak Oscypkowy Małopolska Miodowa Kraina Małopolska Trasa Smakoszy produkty turystyczne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję