TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

"Menu Bez Tajemnic": z czego składają się restauracyjne dania?

W maju 2011 r. Bistro Melon (SGH w Warszawie) rozpoczął realizację ogólnopolskiego programu firmy Unilever Food Solutions. Jego celem jest wzbogacenie restauracyjnych menu o informacje dotyczące zawartości białka, tłuszczów, węglowodanów oraz kalorii w serwowanych daniach.


Jak wynika z badań World Menu Report, które objęły swym zasięgiem również Polskę, prawie 88 proc. osób stołujących się poza domem chce znać dodatkowe informacje na temat konsumowanych dań, co wynika zarówno ze świadomej diety konsumentów jak i zainteresowaniem zdrowym żywieniem.

"Menu Bez Tajemnic" jest programem, który ma zainspirować restauratorów oraz właścicieli innych lokali gastronomicznych do zawarcia w swoim menu szczegółowych informacji (ilość węglowodanów, białka, tłuszczy, kalorii i ich dziennego zapotrzebowania).

Na początku projekt będzie realizowany w kilku wybranych lokalach, m.in. w Melonie. Menu restauracji nie ulegnie zmianie, jednak opisy poszczególnych dań zostaną wzbogacone o dodatkowe informacje. W maju studenci i wykładowcy będą mieli możliwość wyboru dania na podstawie nie samych nazw, ale ich składu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
Menu Bez Tajemnic Bristo Melon SGH w Warszawie Unilever Food Solution World Menu Report uczelnie wyższe studenci restauracje lokale gastronomiczne menu restauratorzy kaloryczność dań skład ilość tłuszczów węglowodanów cukru




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję