TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Gessler zaskakuje klientów... napiwkiem

Magda Gessler, właścicielka kilkunastu restauracji na terenie całej Polski oraz bohaterka telewizyjnego show "Kuchenne Rewolucje" szuka dodatkowego zarobku i wzbogaca menu swoich lokali o 10-proc. napiwek, który automatycznie jest doliczany do kwoty zamówienia.


Najbardziej zaskoczeni są stali klienci restauracji, którzy o podwyżce dowiadują się dopiero oglądając końcowy rachunek. Cóż, nie każdy zwraca uwagę na informacje zapisane drobnym drukiem w dolnej części menu.

Ogólnie rzecz ujmując zależnie od kraju, klasy lokalu i wartości rachunku napiwek wynosi od 5 do 25 procent ceny za usługę.

W Polsce napiwek jest praktyką dobrowolną, klienci nie maja obowiązku wynagradzania miłej obsługi. Są państwa, w których obyczaj ten jest wręcz zakazany. W niektórych krajach/kulturach (np. Korea Południowa, Izrael, Japonia, Chiny, Finlandia) można się spotkać z odmową przyjęcia napiwku. W innych z kolei ta dodatkowa "danina" stanowi większą część miesięcznego wynagrodzenia.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Magda Gessler restauracja Polska lokal obiekt gastronomiczny Korea Południowa Izrael Japonia Chiny Finlandia napiwek danina wynagrodzenie kraj kraj kultura obsługa menu karta dań


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję