TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kraków: Małopolski Festiwal Smaku świątecznie

Od piątku do niedzieli na krakowskim Rynku odbywa się świąteczna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku - Wielkanocny Małopolski Smak. Kiermasz towarzyszy Targom Wielkanocnym, które zakończą się w wielkanocny poniedziałek 9 kwietnia.


Na stoiskach producentów żywności z całego województwa prezentowane były świąteczne dania i produkty tradycyjne. Można było kupić m.in.: jaja serwowane na różne sposoby, wędliny, pieczywo, suszone śliwy oraz wiele innych. Były również wielkanocne ciasta, mazurki, piaskowe baby i kulebiaki.

Targi na Rynku Głównym w Krakowie odbywały się już w XV wieku. To tradycja krakowskich rzemieślników, kupców i wytwórców. Podczas Targów odbędzie się szereg imprez towarzyszących - pokaz palm i obrzędów Wielkanocnych, wielkanocne malowanie pisanek, pokaz wielkanocnych stołów regionalnych, poświęcenie pokarmów, poczęstunek dla krakowian i turystów.

Małopolskie produkty regionalne to: obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, bryndza podhalańska, redykołka, jabłka łąckie, śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, karp Zatorski, suska sechlońska (śliwka suszona i wędzona według tradycji z rejonu wsi Sechna).

Małopolski Festiwal Smaku to największa w kraju regionalna impreza kulinarna promująca małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Festiwal organizowany jest od 2005 roku jako plenerowy kiermasz. Organizatorem jest województwo małopolskie.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
Kraków Małopolski Festiwal Smaku świątecznie na rynku Głównym w Krakowie Wielkanocny Małopolski Smak Targi Wielkanocne świąteczne dania produkty tradycyjne regionalne tradycja obwarzanek krakowski kiełbasa lisiecka chleb prądnicki oscypek bryndza podhalańska redykołka jabłka łąckie śliwowica łącka nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca karp Zatorski suska sechlońska




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję