TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Hotelarze z Podhala chcą uproszczenia procedur wizowych

Według szacunków starosty powiatu tatrzańskiego Andrzeja Gąsienicy Makowskiego początek roku to ulubione miesiące odwiedzin turystów zza wschodniej granicy. W tym czasie na Podhale przyjeżdża nawet 50 tys. osób.


Goście z Rosji czy Ukrainy są mile widziani w Zakopanem. Ich święta Bożego Narodzenia, przypadają po naszym Sylwestrze, toteż idealnie wypełniają słabszy okres na początku roku. W tym czasie w Zakopanem pojawiają się napisy po rosyjsku, ukraińsku i białorusku. Pojawiają się nabożeństwa w obrządku prawosławnym. Każda restauracja wprowadza na ten okres menu w języku rosyjskim.

Pracownicy hoteli i gospodarstw agroturystycznych zauważają, że coraz mniej gości zza Buga przyjeżdża do samego Zakopanego, wybierając okoliczne miejscowości jak, Białka Tatrzańska, Jurgów i Bukowina.

Hotelarze marzą o uproszczeniu formalności, dokonywanych przed przyjazdem do Polski. Obecnie najpierw należy zarezerwować pobyt w obiekcie noclegowym, i dopiero z takim zaświadczeniem można starać się o polską wizę.

Starosta tatrzański uważa, że głównym zadaniem dla Podhala jest utrzymanie zainteresowania gości ze wschodu, naciskanie na władze w celu uproszczenia procedur przyjazdowych i aktywna promocja regionu za wschodnią granicą.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Tatry góry. powiat tatrzański promocja turystyka przyjazdowa Rosja Ukraina Białoruś święta sylwester Zakopane Białka Tatrzańska Jurgów Bukowina Tatrzańska Podhale Andrzej Gąsienica Makowski wschód Europa Wschodnia




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję