Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Greckie smaki: dlaczego Polacy tak je lubią?
Grecja, kierunek cieszący się popularnością wśród Polaków, kojarzy się nam przede wszystkim z białymi domkami okraszonymi niebieskimi okiennicami i uważaną za jedną z najzdrowszych - kuchnią śródziemnomorską, w której królują oliwki, owoce morza i ser feta. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po specjały tego rejonu Europy?
Kuchnia grecka jest stosunkowo prosta i opiera się głównie na miejscowych surowcach, które stanowią przede wszystkim skąpane w słońcu owoce i warzywa, a także ryby, płynne złoto-oliwę oraz w mniejszym stopniu mięso. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich znani są ze specyficznego sposobu spożywania posiłków - prawie wcale nie jedzą śniadań, a obiad składa się wyłącznie z lekkich potraw. Głównym daniem jest natomiast kolacja, stanowiąca zwieńczenie dnia, do której zasiada się z liczną rodziną i przyjaciółmi. Poza misternie przygotowanymi potrawami, Grecy obficie zakrapiają posiłek wybornym winem, znanym na całym świecie.
Każdy rejon Grecji ma swoje własne tradycje kulinarne. Attyka słynie z dolmades - popularnych gołąbków zawijanych w liście winogron oraz musaki - zapiekanki warzywnej z mięsem mielonym. Rejon Wysp Jońskich to królestwo owoców morza i ryb. Kreta z kolei słynie z intensywnie przyprawionych potraw oraz licznych dań opartych na bazie wieprzowiny. Wybierając się do miejscowości turystycznych, możemy spróbować większości specjałów kuchni lokalnej.
Tradycyjny grecki posiłek zaczyna się od mezedes - przekąsek, na które składają się zazwyczaj rozmaite sery, pieczywo oraz pasty do chleba. Przystawka musi być dostatecznie ostra, by pobudzić apetyt i przygotować podniebienie do dalszej uczty. Istotną rolę pełnią sałatki, w tym najsłynniejsza w Polsce - sałatka grecka, zwana choriatiki, przyrządzana na bazie świeżych warzyw, fety i oliwek. Bardzo często serwowane są do dań mięsnych i rybnych, lub, spożywane z pieczywem, jako samodzielny posiłek. Istotnym elementem greckiego stołu są także placki - pites, przygotowywane na bazie ciasta filo. Można je dostać na każdym tradycyjnym straganie i w licznych budkach z przekąskami. Podawane są z różnymi farszami, do wyboru - w wersji słodkiej lub słonej. Mieszkańcy Grecji zajadają się również rozmaitymi zupami (supa), które, przyrządzane na bazie sycących składników i z dodatkiem mięs, traktują często jako pożywne danie. Najsłynniejszą z nich jest fasolada - zupa fasolowa, czy też zupa mięsna na bazie wołowiny i ryżu - krestosupa. Duży procent przepisów stanowią też dania wegetariańskie, w których łączy się popularne cukinie, bakłażany, paprykę i pomidory z nadzieniem z kaszy i serów. Idealnie komponują się z pastą z grochu - favą, lub znanymi w Polsce tzatzikami.
Tak popularna w Polsce, i nie tylko, smaczna kuchnia grecka jest zasługą wysokiej jakości produktów - oliwy z uprawianych w każdym niemal rejonie gajów oliwnych, serów, zwłaszcza słynnej fety, wybornego wina oraz dojrzewających w ciepłym śródziemnomorskim klimacie aromatycznych warzyw i owoców.
- Coraz więcej osób wybiera wyjazdy na wyspy, takie jak Kreta, Korfu, czy Kos, kierując się niesamowitą gościnnością Greków, a także wyborną i bardzo zdrową kuchnią - mówi Wojciech Skoczyński, prezes biura podróży Grecos Holiday, specjalizującego się w wyjazdach do Grecji. W Polsce coraz częściej możemy spróbować specjałów greckiej kuchni, jednak nic nie zastąpi wieczornej wizyty w miejscowej tawernie i wspólnego biesiadowania wśród rdzennych mieszkańców. - dodaje.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział biura turystyczne:
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Rozpoczął się karnawał w Wenecji
Agenci spotkają się w Warszawie
Szybka kolej połączyła europejskie stolice
Więźniowie zapraszają na ucztę
Ile klienci zapłacą na koniec sezonu?
Coraz większą popularnością cieszą się wyjazdy typu city break
Gość hotelowy zapłaci za negatywną opinię?
Eurolot uruchamia regularne połączenia do Popradu
Dobre perspektywy dla sezonu turystycznego w 2011 r.
Lotnisko Chopina: palacze w kabinie