TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Polska restauracja z prestiżowym wyróżnieniem

Szczecińska restauracja Park Hotel, jako trzecia w Polsce otrzymała rekomendację Slow Food. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się w sobotę.


Slow Food to ruch społeczny i organizacja, która chce udowadniać, że jedzenie to nie tylko czynność fizjologiczna, ale i przyjemność. Promuje wartość lokalnych produktów i kuchni, walczy o to aby produkty jak najszybciej wędrowały od producenta, z pominięciem pośredników, do klienta. Ruch zrodził się we Włoszech, na fali sprzeciwu wobec wszechobecnych restauracji z niezdrowym jedzeniem typu fast food.

Wcześniej rekomendację Slow Food w Polsce zdobyły tylko Restauracja Romantyczna Ireny Eris na Wzgórzach Dylewskich, oraz stołeczna Atelier Amaro. Wkrótce rekomendacje mają dostać kolejne restauracje, w Trójmieście i Poznaniu. Warunkiem jej uzyskania jest przejście kontroli prowadzonej przez przedstawicieli ruchu, poszukiwanie lokalnych producentów oraz zdrowa i kreatywna kuchnia.

Restauracja Park Hotel zdobywała już nagrody w konkursach dań regionalnych m.in. za zupę-krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową, oraz za zrazy z dzika faszerowane śliwką i warzywami.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja gastronomia Park Hotel Szczecin Slow Food produkty lokalne Atelier Amaro Restauracja Romantyczna Irena Eris fast food zdrowa żywność kuchnia regionalna dania regionalne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję