TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Sushi - restauracje eksperymentują

Moda na japońską kuchnię trwa. Orientalne przysmaki zagościły już na dobre w menu Polaków, którzy upodobali sobie zwłaszcza sushi. Zresztą nic dziwnego - to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw pochodzących z tego kraju.


Statystyczny Polak zapytany o sushi twierdzi, iż podstawą tego dania jest surowa ryba. Nic bardziej mylnego. W sushi tak naprawdę najważniejszym elementem jest ryż. Ryby, owoce morza, warzywa to tylko dodatki, które wybieramy według naszych upodobań.

Skoro ryż to podstawa sushi, ważne jest aby był dobrze przyrządzony. Ziarenka powinny być krótkie, okrągłe i kleić się po ugotowaniu. Przygotowuje się je ze specjalną zaprawą z octu, soli oraz cukru.

W Polsce przyjęło się, że wraz z sushi podaje się małą miseczkę, w której znajduje się sos sojowy wymieszany z chrzanem wasabi. W tej miksturze zanurza się hosomaki i uramaki. W Japonii taka praktyka nie należy do dobrego tonu. Tam wasabi z sosem sojowym miesza się tylko do maczania sashimi - porcji surowej, niedoprawionej ryby. Jeśli "rolki" są zbyt łagodne to porcję układa się bezpośrednio na swoim talerzyku i smaruje chrzanem rozrobionym z kilkoma kroplami sosu sojowego.

Podobnie przedstawia się praktyka dodawania do sushi serka Philadelphia. Japończycy jej nie stosują. Ten zwyczaj przyszedł z Ameryki, wywodzi się z tradycji żydowskiej. Żydzi jadali bagietkę z tym serkiem i z wędzonym łososiem. To następnie ewoluowało w sushi, gdzie zamiast bagietki mamy do czynienia z ryżem.

Restauracje eksperymentują, wciąż proponują jakieś nowości, a w sushi przemycają międzynarodowe smaki. Obecnie do ryżu dodaje się nawet mięso, sery i owoce. To jednak od klientów i od ich gustu zależy czy nowe propozycje zostają w menu lokali na zawsze czy są chwilowym wybrykiem szefa kuchni.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
sushi chrzan wasabi sos sojowy jaki podawać jak serwować jak jeść tradycja Japonia japońska kuchnia restauracje menu szef kuchni eksperymenty serek Philadelphia ryba ryż podstawa sushi dodatek rolki hosomaki uramaki sashimi




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję