Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki - biuro w Poznaniu
- Specjalista ds. turystyki Wakacje.pl Zabrze
- specjalista ds. obsługi klienta
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
Sushi - restauracje eksperymentują
Moda na japońską kuchnię trwa. Orientalne przysmaki zagościły już na dobre w menu Polaków, którzy upodobali sobie zwłaszcza sushi. Zresztą nic dziwnego - to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw pochodzących z tego kraju.
Statystyczny Polak zapytany o sushi twierdzi, iż podstawą tego dania jest surowa ryba. Nic bardziej mylnego. W sushi tak naprawdę najważniejszym elementem jest ryż. Ryby, owoce morza, warzywa to tylko dodatki, które wybieramy według naszych upodobań.
Skoro ryż to podstawa sushi, ważne jest aby był dobrze przyrządzony. Ziarenka powinny być krótkie, okrągłe i kleić się po ugotowaniu. Przygotowuje się je ze specjalną zaprawą z octu, soli oraz cukru.
W Polsce przyjęło się, że wraz z sushi podaje się małą miseczkę, w której znajduje się sos sojowy wymieszany z chrzanem wasabi. W tej miksturze zanurza się hosomaki i uramaki. W Japonii taka praktyka nie należy do dobrego tonu. Tam wasabi z sosem sojowym miesza się tylko do maczania sashimi - porcji surowej, niedoprawionej ryby. Jeśli "rolki" są zbyt łagodne to porcję układa się bezpośrednio na swoim talerzyku i smaruje chrzanem rozrobionym z kilkoma kroplami sosu sojowego.
Podobnie przedstawia się praktyka dodawania do sushi serka Philadelphia. Japończycy jej nie stosują. Ten zwyczaj przyszedł z Ameryki, wywodzi się z tradycji żydowskiej. Żydzi jadali bagietkę z tym serkiem i z wędzonym łososiem. To następnie ewoluowało w sushi, gdzie zamiast bagietki mamy do czynienia z ryżem.
Restauracje eksperymentują, wciąż proponują jakieś nowości, a w sushi przemycają międzynarodowe smaki. Obecnie do ryżu dodaje się nawet mięso, sery i owoce. To jednak od klientów i od ich gustu zależy czy nowe propozycje zostają w menu lokali na zawsze czy są chwilowym wybrykiem szefa kuchni.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Starsze aktualności:
Plażowanie nad Bałtykiem, a polskie
Dwie gwiazdki Michelin w
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Specjaliści z linii lotniczych szkolą kolejarzy
Nowy system dla organizatorów turystyki przyjazdowej
W piątek rozpoczyna się konferencja Nowe Trendy w Turystyce
Polskie Jadło - wniosek o upadłość
Katastrofa samolotu - są ofiary śmiertelne
Polska przywróci kontrole na granicach
Kawiarnia w tramwaju? Czemu nie?
Podróże: co było trendy w 2012 roku
Ekologia i nowoczesne zarządzanie w hotelarstwie
Uwaga, zmiany dotyczące lotnisk