Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Po Euro goło i wesoło?
Nadchodzące Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej to doskonała promocja nie tylko polskiej turystyki, ale również sektora usług. To także pretekst, by przyzwyczaić Polaków do podwyżek cen. Przecież większość produktów podrożałaby i to bez wielkiej imprezy - pocieszają eksperci.
Na zysk liczą zarówno hotelarze, restauratorzy, właściciele barów, handlowcy jak i przewoźnicy. Stąd podwyżki cen dotychczasowych usług. Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nasi zagraniczni sąsiedzi zarabiają cztery razy więcej od nas. Branża zamierza to wykorzystać i już teraz podnosi ceny. Najbardziej ucierpimy na tym my - Polacy. W sklepach w pobliżu stadionów, czy przyszłych stref kibica widoczne są już 10-15% podwyżki. Zdrożeją przede wszystkim napoje oraz produkty pierwszej potrzeby.
Restauratorzy od tygodni korygują cennik. Nowe menu powinno zawierać najpopularniejsze drinki, piwa i dania mięsne mogące cieszyć się największym zainteresowaniem - chodzi o polskie przysmaki jak karkówka, golonka, schabowy czy polska kiełbasa.
O tym, że podrożeją hotele mówiło się już od pół roku. Za nocleg na Euro 2012 trzeba będzie zapłacić średnio 20-50% więcej, niż dotychczas.
Im bliżej do Mistrzostw tym częściej pojawia się pytanie - co dalej po Euro? Eksperci są pewni, że usługi restauracyjne i hotelowe potanieją. W związku z mistrzostwami liczba obiektów hotelowych w Polsce powiększyła się do 2,1 tysięcy. Z prognoz Instytutu Turystyki wynika, że liczba turystów przyjeżdżających do Polski rośnie ale powoli. W tym rok do naszego kraju przyjedzie zaledwie o 200 tysięcy więcej turystów, niż w 2011. Konkurencja zmusi przedsiębiorców to obniżenia cen.
Po zakończeniu mistrzostw należy spodziewać się utrzymania tendencji wzrostowej cen wielu surowców oraz podwyżek kosztów pracy, w związku z czym ceny artykułów spożywczych mogą nie powrócić do stanu sprzed Euro. Paradoksalnie tanieją półprodukty wykorzystywane w przemyśle z równoczesną drożyzną towarów żywnościowych.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Dział biura turystyczne:
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Czeska restauracja Sphinxa zaoferuje gościom polskie jedzenie
W Gdańsku będzie gorąco. Zablokują drogę na stadion!
Niemcy jako kraj turystyczny wciąż na kursie wzrostowym
Fala strajków na cypryjskich lotniskach
LOT czeka prywatyzacja jeszcze w tym roku
TUI Poland uczy agentów gry w golfa
Pracownicy fast foodów strajkują
Kielce: ogródki piwne będą czynne dłużej?
Przewoźnicy zacieśniają współpracę
Aresztowania w sprawie afery z koniną