TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Gęsina zagościła na polskich stołach

1 czerwca br. w Kudowie Zdrój odbędzie się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Gęsina nie tylko na Świętego Marcina". Celem konkursu jest promocja utalentowanych kucharzy oraz gęsiny i Mioduli Prezydenckiej firmy Toorank.


Organizatorzy podkreślają, że Polska jest jednym z największych producentów gęsiny w Europie. Niestety obecnie najchętniej spożywane są kurczaki i kaczki. Gęsina jednak powoli wraca do łask. Kudowska impreza ma przypomnieć tradycję jedzenia mięsa z gęsi w polskich domach.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z całego kraju. Każdy dwuosobowy zespół będzie musiał przygotować danie główne dla sześciu osób. Głównym składnikiem ma być pierś z gęsi. Organizatorzy dostarczą mięso i zapewnią miodulę. Pozostałe komponenty dań ekipy muszą przygotować same.

W skład jury wejdzie sześciu ekspertów gastronomicznych z kraju i zagranicy. Przewodniczącym będzie prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni Jerzy Pasikowski.

Zgłoszenia można wysyłać do 5 maja. Formularze zgłoszeniowe znajdują się na stronie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Gęsina nie tylko na Świętego Marcina mięso z gęsi w Kudowie Zdrój Kudowa Zdrój kucharze gotowanie gęsiny promocja spożycie jury Fundacja Klubu Szefów Kuchni ekspert przewodniczący Fundacja Klubu Szefów Kuchni Jerzy Pasikowski




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję