Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
- Wychowawcy na obóz we Włoszech
- Kupię funkcjonujące biuro podróży
- GRECJA - REZYDENT
- Praca u multiagenta
- Poszukiwani piloci/przewodnicy od połowy maja
- Warszawa - Specjalista ds turystyki
- Sales Manager at RateHawk
Wybrano najładniejsze restauracje
Restaurant & Bar Design Awards 2013, to jedyne na świecie nagrody, które przyznaje się nie za jedzenie, ale za projekt wnętrza, w którym jest ono podawane. Czym zatem można oczarować wymagających jurorów?
Jak podkreśla Marco Rebora, twórca konkursu - Dobry projekt to stworzenie czegoś, co będzie trwało. Nie chodzi o wydawanie milionów na produkty z najwyższej półki, a stworzenie przestrzeni, w której ludzie będą chcieli spędzać czas. - Jeśli nie zastanowisz się, jak goście będą się czuć w twoim miejscu, zbankrutujesz w ciągu roku - dodaje.
Nagroda przyznawana jest w branży gastronomicznej, ale docenia się nie jedzenie tylko oprawę, jaka towarzyszy jego podawaniu. Chodzi o meble, oświetlenie oraz resztę detali, które wspólnie mają stworzyć tę niepowtarzalną całość.
Od 2009 roku w ramach Restaurant & Bar Design Awards wybierane są najładniejsze na świecie restauracje, bary, pizzerie, kawiarnie, bistra, cukiernie czy bufety w hotelach. W tym roku zgłosiła się rekordowa liczba lokali, aż 670 z ponad 60 krajów, m.in. z Finlandii, Wielkiej Brytanii, Polski, Australii, Rumunii, Brazylii i USA.
W tegorocznej edycji konkursu zwycięstwo odniosła duńska restauracja Höst, która zachwyciła jurorów surowością i minimalizmem, a (to nie żart) która wita gości stołem zrobionym z desek z wysypiska i okien pochodzących ze starego szpitala.
Laureaci Restaurant & Bar Design Awards 2013:
Zwycięzcy:
Restauracja Höst z Kopenhagi i Atrium Champagne Bar z Londynu
Wielka Brytania (zwycięzcy w kategoriach):
&Kitchen Table / Bubbledogs, Londyn (kategoria: restauracja wolnostojąca)
Apero, Londyn (kategoria: restauracja lub bar w zabytkowym budynku)
Atrium Champagne Bar, Londyn (kategoria: restauracja lub bar w hotelu)
Baroosh, Marlow (kategoria: bar lub klub)
Burgers & Cocktails by Giraffe, Londyn (kategoria: restauracja lub bar w innych pomieszczeniach)
Jamie's Italian, Lotnisko Gatwick pod Londynem (kategoria: restauracja lub bar na dworcu/lotnisku)
Kerbisher and Malt, Londyn (kategoria: szybka obsługa)
Newman Street Tavern, Londyn (kategoria: pub)
Piccolino Cicchetti, Londyn (kategoria: sieć restauracji)
The Corner, Londyn (kategoria: restauracja lub bar w przestrzeni handlowej)
The Lost and Found, Birmingham (kategoria: wolnostojący bar lub klub)
The Roxy, Londyn (kategoria: bar w Londynie)
Tramshed, Londyn (kategoria: restauracja w Londynie)
The Wahaca Southbank Experiment, Londyn (kategoria: miejsce tymczasowe)
Świat:
Alfred & Constance, Australia (kategoria: bar w Australii i Pacyfiku)
Cronus, Japonia (kategoria: bar w Azji)
Eyescream & friends, Hiszpania (kategoria: identyfikacja wizualna)
Höst, Dania (kategoria: restauracja w Europie)
Little Italy, Izrael (kategoria: bar na Bliskim Wschodzie i w Afryce)
Rocambolesc, Hiszpania (kategoria: bar w Europie)
Shyo Ryu Ken, Japonia (kategoria: restauracja w Azji)
The Century, Australia (kategoria: restauracja w Australii i Pacyfiku)
The Feast, Chiny (kategoria: oświetlenie)
The Living Room, USA (kategoria: restauracja w Ameryce Północnej i Południowej)
Third Wave Kiosk, Australia (kategoria: stołówka)
Vault, Zjednoczone Emiraty Arabskie (kategoria: restauracja na Bliskim Wschodzie i w Afryce)
Workshop Kitchen & Bar, USA (kategoria: bar w Ameryce Północnej i Południowej)
Jedyna polską knajpą, którą dostrzegli jurorzy Restaurant & Bar Design Awards 2013 była restauracja Althaus z Gdyni. Lokal zakwalifikował się do finału konkursu. Althaus nominację otrzymał w kategorii "Europa: restauracje" (w sumie było 27 kategorii), ale ostatecznie przegrał w tej kategorii z restauracją Höst, która zdobyła również główną nagrodę. Z kolei w kategorii barów w Europie wygrał Rocambolesc z hiszpańskiej Girony.
Jury konkursu składa się z 21 osób. Wśród sędziów znalazł się m.in. ceniony designer Maxim Velcovsky, prezes Moooi Casper Vissers i sławny restaurator Tom Aikens.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział nagrody i wyróżnienia:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Można składać oferty w Programie wsparcia
Kto dołączył do Polskich Marek
Chorwacja doceniona za osiągnięcia w rozwoju zrównoważonej
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Pasażerowie będą mogli korzystać z telefonów podczas lotu
Biura: Kto sprzedaje najtaniej?
Gdynia: ruszyła budowa hotelu na Polance Redłowskiej
Oferta butikowych biur podróży
Powódź odcięła Fidżi od świata. Trwa ewakuacja turystów
Egipt: próba reanimacji branży turystycznej
Nie będzie centralnego lotniska dla Polski
Sezon turystyczny na Mazowszu rozpoczęty
W tym mieście za nocleg zapłacisz krocie