Kulinarny Rajd Mistrzów
W dniach 8-9 listopada 2012 roku w Haston City Hotel we Wrocławiu odbędzie się ogólnopolski konkurs kulinarny. Impreza ma być wydarzeniem cyklicznym, w którym wezmą udział między innymi przedstawiciele środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski.
W ogólnopolskim konkursie weźmie udział 12 ekip kucharskich, w skład których wejdą: szef i pomocnik wyłonieni na podstawie konkursu zgłoszeń.
Zmagania kucharzy rozpoczną się 9 listopada o godzinie 9.00 i potrwają do godziny 14.00. Każda z ekip wystąpi podczas konkursowych zmagań dwa razy. O godzinie 9:00 drużyny będą walczyły ze sobą równocześnie. W trakcie 10 minut będą luzować po trzy flądy (zadanie dla szefów ekip), a także kroić prawidłowo, zgodnie ze sztuką kulinarną warzywa w: julienne, brunoise, emince, macédoine oraz ziemniaki na sposób: cocottes, rissolleés (to zadanie należy dla kucharzy pomocników). Wcześniej wszystkie warzywa i ziemniaki zostaną obrane i umyte. Uczestnicy mają 10 minut na uformowanie produktów.
O godzinie 10:00 rozpocznie się druga część konkursu, która będzie się toczyła na czterech stanowiskach. O kolejności zdecyduje losowanie, które odbędzie się 8 listopada.
Drużyny będą miały 10 minut przed rozpoczęciem pracy, aby rozłożyć drobny sprzęt i produkty, a także zapoznać się z wyposażeniem, które zostało dostarczone przez organizatora.
Do zadań dwuosobowych ekip będzie należało przyrządzenie przekąski ciepłej - z obowiązkowym użyciem fileta z łososia, małż bouchot bądź hiszpańskich i szafranu dla 8 osób. Drugim zadaniem będzie przyrządzenie dania głównego z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością, winogrona oraz mięty dla 8 osób. Obie potrawy muszą zostać podane na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski 30 cm).
Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbędzie się podczas wieczornej gali, która rozpocznie się o godzinie 20.00. Zdobywca I miejsca otrzyma 10000,00 zł brutto, II miejsca - 7000,00 zł brutto, a III miejsca - 3000,00 zł brutto. Laureaci otrzymają również nagrody rzeczowe.
Nagrody wręczy zwycięzcom Prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz, który objął patronat honorowy nad konkursem. O muzyczną oprawę zadba Zbigniew Wodecki.
W jury konkursu zasiądą pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskieg: Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz prowadzący imprezę - Karol Okrasa. Gościem specjalnym oraz jurorem będzie również Magda Gessler.
Konkurs został wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski.
Osoby zainteresowane udziałem w konkursie mogą kontaktować się z organizatorami poprzez adres mailowy: konkurs@haston.pl.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Intercity: pociągiem na Wielkanoc i majówkę taniej
Co czeka w sektorze kawowym na EuroGastro?
Lufthansa strajkuje - utrudnienia w Warszawie
Koordynacja lotów w czasie Euro 2012
Eurolot uruchamia loty z Gdańska do Zadaru
Wrocław: nowości w zimowej siatce połączeń
Rainbow Tours: rabat i gwarancje gratis
Turysto: Do Tajlandii bez wizy!