TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kulinarny Rajd Mistrzów

W dniach 8-9 listopada 2012 roku w Haston City Hotel we Wrocławiu odbędzie się ogólnopolski konkurs kulinarny. Impreza ma być wydarzeniem cyklicznym, w którym wezmą udział między innymi przedstawiciele środowiska gastronomicznego i hotelarskiego z całej Polski.


W ogólnopolskim konkursie weźmie udział 12 ekip kucharskich, w skład których wejdą: szef i pomocnik wyłonieni na podstawie konkursu zgłoszeń.

Zmagania kucharzy rozpoczną się 9 listopada o godzinie 9.00 i potrwają do godziny 14.00. Każda z ekip wystąpi podczas konkursowych zmagań dwa razy. O godzinie 9:00 drużyny będą walczyły ze sobą równocześnie. W trakcie 10 minut będą luzować po trzy flądy (zadanie dla szefów ekip), a także kroić prawidłowo, zgodnie ze sztuką kulinarną warzywa w: julienne, brunoise, emince, macédoine oraz ziemniaki na sposób: cocottes, rissolleés (to zadanie należy dla kucharzy pomocników). Wcześniej wszystkie warzywa i ziemniaki zostaną obrane i umyte. Uczestnicy mają 10 minut na uformowanie produktów.

O godzinie 10:00 rozpocznie się druga część konkursu, która będzie się toczyła na czterech stanowiskach. O kolejności zdecyduje losowanie, które odbędzie się 8 listopada.

Drużyny będą miały 10 minut przed rozpoczęciem pracy, aby rozłożyć drobny sprzęt i produkty, a także zapoznać się z wyposażeniem, które zostało dostarczone przez organizatora.

Do zadań dwuosobowych ekip będzie należało przyrządzenie przekąski ciepłej - z obowiązkowym użyciem fileta z łososia, małż bouchot bądź hiszpańskich i szafranu dla 8 osób. Drugim zadaniem będzie przyrządzenie dania głównego z obowiązkowym użyciem górki cielęcej z kością, winogrona oraz mięty dla 8 osób. Obie potrawy muszą zostać podane na talerzach dostarczonych przez organizatora (talerz płaski ˜30 cm).

Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbędzie się podczas wieczornej gali, która rozpocznie się o godzinie 20.00. Zdobywca I miejsca otrzyma 10000,00 zł brutto, II miejsca - 7000,00 zł brutto, a III miejsca - 3000,00 zł brutto. Laureaci otrzymają również nagrody rzeczowe.

Nagrody wręczy zwycięzcom Prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz, który objął patronat honorowy nad konkursem. O muzyczną oprawę zadba Zbigniew Wodecki. 

W jury konkursu zasiądą pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskieg: Robert Sowa, Marcin Budynek, Joseph Seeletso oraz prowadzący imprezę - Karol Okrasa. Gościem specjalnym oraz jurorem będzie również Magda Gessler.

Konkurs został wytypowany do nominacji Kulinarnego Pucharu Polski.

Osoby zainteresowane udziałem w konkursie mogą kontaktować się z organizatorami poprzez adres mailowy: konkurs@haston.pl.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Haston City Hotel we Wrocławiu Wrocław Kulinarny Rajd Mistrzów ekipy kucharskie kucharze konkurs kulinarny sztuka kulinarna gastronomia Kulinarny Puchar Polski Jerzy Pasikowski Magda Gessler Marcin Budynek Robert Sowa Joseph Seeletso jury konkursu Zbigniew Wodecki nagrody Rafał Dutkiewicz




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję