Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Jak restauracje oszukują swoich klientów?
Wchodzisz do restauracji, wybierasz stolik, wygodnie siadasz i prosisz o kartę dań. Niestety do zamówienia tego co chcesz jeszcze długa droga. Okazuje się bowiem, że aż jedna trzecia ryb serwowanych w lokalach gastronomicznych jest sprzedawanych pod mylną nazwą. Prawdopodobieństwo takiej "pomyłki" wynosi aż 50 procent. Najwięcej na sumieniu mają bary sushi.
Potwierdza to raport, przygotowany przez grupę Oceana, która przebadała 1215 próbek ryb sprzedawanych w 20 amerykańskich stanach, między 2010 a 2012 rokiem.
Problem podrabianych produktów dotyczy głównie restauracji w USA. Tanie, pochodzące z hodowli ryby sprzedawane są nagminnie jako droższe lub dzikie gatunki.
Jak pokazują dane pochodzące z raportu, aż 95 procent barów sushi wykorzystuje niewiedzę klientów i np. zamiast tuńczyka serwuje inną tańszą rybę. Proceder ten dotyczy też 52 proc. innych restauracji i 27 proc. sklepów spożywczych. Wszystkie punkty sprzedawały ryby pod złą nazwą.
Przykład. Wśród 120 przebadanych próbek ryby sprzedawanej jako lucjan czerwony, znaleziono aż 28 różnych gatunków ryb.
Autorka raportu, Kimberly Warner broni zachowań przedsiębiorców, klasyfikując czyn do kategorii zwykłej pomyłki wynikającej z niewiedzy.
Sytuacja przypomina niedawną aferę żywieniową w Europie. W wołowych klopsikach znaleziono duże ilości koniny. Żywność została natychmiast wycofana ze sprzedaży.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Kolejna afera żywieniowa w USA
[2013-02-26 15:28 46.171.184.*]
Hamburgery mają problemy z rozpoznaniem wszystkiego co nie dotyczy ich pracy zawodowej. odpowiedz »
Kolejna afera żywieniowa w USA
[2013-02-28 17:21 80.52.226.*]
zawodowej - to przecież są specjaliści w:
-mordowaniu
-rabowaniu
-oczernianiu
-oszukiwaniu
więc cóż nowego?
NEW YORK odpowiedz »
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział aktualności dnia:
IATA: Jednolita europejska przestrzeń powietrzna to
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Zamów pizzę przez... telewizor
Gastroexpo - Tajniki zdrowego biznesu
Kraków - nie będzie odprawy lotniskowej na dworcu
Po tej plaży jeździ się samochodem
H3 - nowa sieć gastronomiczna w Polsce
Kto wydał 5 mln zł na monitoring hałasu
Komkurs turystyczny !!Bardzo prosze o oddanie głosu na mojego bloga kokursowego
Artyści uliczni mają w Rzymie pod górkę
Upadki biur podróży, a ruch czarterowy
Accor i HRS zacieśniają współpracę
Kraków: internetowy konkurs dla turystów
Ryanair kupi 200 samolotów od Boeinga
Beskidy i OLT Jetair zapraszają narciarzy z Pomorza
McDonald`s radzi sobie gorzej?
Serwis turystyczny Ostatniemiejsca.pl stawia na rozwój w Internecie
Ciężarówki z kawą receptą na sukces?
PKP Intercity ułatwia obcokrajowcom
Hotel Radisson Blu w Krakowie ma nowego kucharza
mBus.pl - Europejsie Połączenia Autokarowe