Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. sprzedaży
- Specjalista ds. turystyki - TUI FR M1 Poznań
- ogólnopolski Touroperator na sprzedaż
- Pilot do Wiednia 02-04.05.2025 z Kozienic
- Praca w Biurze Podróży
- Specjalista ds. turystyki przyjazdowej (incoming)...
- Specjalista ds. Turystyki
- Przewodnik Mediolan 2.05.2025
- Pomoc kuchenna w ośrodku wczasowym
- Specjalistka ds. sprzedaży i marketingu


Jak restauracje oszukują swoich klientów?
Wchodzisz do restauracji, wybierasz stolik, wygodnie siadasz i prosisz o kartę dań. Niestety do zamówienia tego co chcesz jeszcze długa droga. Okazuje się bowiem, że aż jedna trzecia ryb serwowanych w lokalach gastronomicznych jest sprzedawanych pod mylną nazwą. Prawdopodobieństwo takiej "pomyłki" wynosi aż 50 procent. Najwięcej na sumieniu mają bary sushi.
Potwierdza to raport, przygotowany przez grupę Oceana, która przebadała 1215 próbek ryb sprzedawanych w 20 amerykańskich stanach, między 2010 a 2012 rokiem.
Problem podrabianych produktów dotyczy głównie restauracji w USA. Tanie, pochodzące z hodowli ryby sprzedawane są nagminnie jako droższe lub dzikie gatunki.
Jak pokazują dane pochodzące z raportu, aż 95 procent barów sushi wykorzystuje niewiedzę klientów i np. zamiast tuńczyka serwuje inną tańszą rybę. Proceder ten dotyczy też 52 proc. innych restauracji i 27 proc. sklepów spożywczych. Wszystkie punkty sprzedawały ryby pod złą nazwą.
Przykład. Wśród 120 przebadanych próbek ryby sprzedawanej jako lucjan czerwony, znaleziono aż 28 różnych gatunków ryb.
Autorka raportu, Kimberly Warner broni zachowań przedsiębiorców, klasyfikując czyn do kategorii zwykłej pomyłki wynikającej z niewiedzy.
Sytuacja przypomina niedawną aferę żywieniową w Europie. W wołowych klopsikach znaleziono duże ilości koniny. Żywność została natychmiast wycofana ze sprzedaży.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Kolejna afera żywieniowa w USA
[2013-02-26 15:28 46.171.184.*]
Hamburgery mają problemy z rozpoznaniem wszystkiego co nie dotyczy ich pracy zawodowej. odpowiedz »
Kolejna afera żywieniowa w USA
[2013-02-28 17:21 80.52.226.*]
zawodowej - to przecież są specjaliści w:
-mordowaniu
-rabowaniu
-oczernianiu
-oszukiwaniu
więc cóż nowego?
NEW YORK odpowiedz »
Dział gastronomia:
Turystyka budzi się nad
Mazowsze przyciągnęło więcej
Gastronomia: wzrost cen ograniczony przez dużą
Starsze aktualności:
McDonald`s przegrał przed Sądem
Czego boją się Polacy na
Jakich wakacji szukano w
Dofinansowania wycieczek dla szkół za 70 mln
Nowe kierunki w ofercie EXIM
Wenecja idzie dalej z
Prezes Polskiej Grupy Lotniczej
Grecja próbuje odzyskać marmury z
Duży touroperator
Światowe Forum Ekonomiczne o rozwoju sektora
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
Zamów pizzę przez... telewizor
Gastroexpo - Tajniki zdrowego biznesu
Kraków - nie będzie odprawy lotniskowej na dworcu
Po tej plaży jeździ się samochodem
H3 - nowa sieć gastronomiczna w Polsce
Artyści uliczni mają w Rzymie pod górkę
Upadki biur podróży, a ruch czarterowy
Accor i HRS zacieśniają współpracę
Kraków: internetowy konkurs dla turystów
Ryanair kupi 200 samolotów od Boeinga
Nowa kolej do Balic jeszcze nie w tym roku
Czy Centrum Turystyki Oskar z Poznania jeszcze oszukuje
Beskidy i OLT Jetair zapraszają narciarzy z Pomorza
McDonald`s radzi sobie gorzej?
Serwis turystyczny Ostatniemiejsca.pl stawia na rozwój w Internecie
Ciężarówki z kawą receptą na sukces?
PKP Intercity ułatwia obcokrajowcom
Hotel Radisson Blu w Krakowie ma nowego kucharza
Komkurs turystyczny !!Bardzo prosze o oddanie głosu na mojego bloga kokursowego