Polacy kierują się wygodą i oszczędnością
Według badań przedstawionych przez Homo Homini, Polacy zamawiają jedzenie z dostawą przede wszystkim dla wygody. Tak utrzymuje 38% badanych. Respondenci przyznają, że dzięki tego typu zamówieniom oszczędzają czas oraz pieniądze.
Co dziesiąty ankietowany przyznaje, że lubi eksperymentować w kuchni a sposób zamawiania gotowego jedzenia jest na początku najbezpieczniejszy. Przed samodzielnym przygotowaniem potrawy w domowym zaciszu - sprawdza jak powinno smakować danie przygotowane przez profesjonalistów. Dużo osób decyduje się na zamówienie z powodu szerokiego wyboru kuchni i potraw, jakie oferują platformy do zamawiania posiłków.
Zamawiający to głównie osoby w wieku 35 - 44 lata. znacznie częściej na ten sposób zamawiania jedzenia decydują się mężczyźni, aż 64% badanych. Natomiast kobiety średnio na pojedyncze zamówienie wydają większą kwotę (44,29 zł, podczas gdy mężczyźni 42,22 zł). Ponad połowa zamówień składana jest w weekendy. W tygodniu zamówienia rozkładają się równomiernie na kolejne dni.
Wyniki ankiet pokazują, że Polacy najczęściej zamawiają dania kuchni włoskiej, w tym oczywiście pizzę (78%). Na kolejnej pozycji znalazła się kuchnia azjatycka (11%). W przypadku zamówień internetowych, za pomocą serwisu i aplikacji mobilnej Foodpanda.pl, różnice te są znacznie mniejsze, a w Warszawie procent osób zamawiających posiłki z kuchni azjatyckiej jest większy niż z kuchni włoskiej . W stolicy bardzo dużym powodzeniem cieszą się też burgery, które plasują się na trzeciej pozycji pod względem liczby zamówień w stolicy. W pozostałych większych miastach, jak Kraków czy Wrocław, zdecydowanie króluje pizza.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
POT podpisała deklarację w sprawie promocji
Hotelarze dowiedzą się jak inwestować i promować swoje obiekty
Muzeum w Oświęcimiu zapowiada stworzenie nowoczesnego Centrum Obsługi.
Nowy hotel konferencyjny w stolicy
Nowy inwestor strategiczny Best Reisen Group
Amadeus współpracuje z kolejnymi przewoźnikami
Pasażerowie PR żądają obniżenia cen biletów
Turystyka pod górniczym nadzorem
Charytatywna kawiarnia w Warszawie
First Class daje lepsze warunki
Nowe loty między stolicami Polski i Grecji