TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Zakończyły się półfinały Olimpiady Smaku

W kulinarnych półfinałach Olimpiady Smaku zmierzyli się profesjonaliści oraz juniorzy ze szkół gastronomicznych z Polski Południowej. Jury wybrało po 6 zespołów w obu kategoriach, które będą walczyć o główne nagrody w czerwcu tego roku. Wśród wybrańców znalazły się dwa zespoły z Krakowa.


W dniach 18, 19 kwietnia w krakowskiej hali Makro Cash & Carry odbywały się półfinały trzeciej edycji Olimpiady Smaku. W półfinałach wzięło udział dziewięć dwuosobowych zespołów kucharzy, którzy reprezentowali lokale gastronomiczne oraz dziewięć zespołów uczniów, którzy reprezentowali średnie i wyższe szkoły gastronomiczne. Zawodnicy reprezentowali Polskę Południową.

Dnia 18 kwietnia odbywały się zawody w kategorii profesjonaliści, natomiast 19 kwietnia w kategorii juniorzy.

Organizatorem Olimpiady Smaku jest Nestle Polska, natomiast partnerem strategicznym MAKRO Cash & Carry. Podstawowym celem konkursu jest wyróżnienie oraz promowanie talentów kulinarnych wśród osób, które zajmują się sztuką kulinarną zawodowo oraz wśród młodych adeptów tej sztuki, którzy dopiero zdobywają wiedzę w tym zakresie.

Podczas półfinałów przygotowywano przekąski zimne i dania główne dania własnego pomysłu, które zostały zgłoszone w eliminacjach do konkursu. Jury z przewodniczącym Grzegorzem Kazubskim, laureatem Oskara Kulinarnego roku 2007 oraz menedżer Makro Centrum HoReCa oceniało wygląd i aranżację potraw, a także dobór ich składników i walory smakowe. Istotne były również techniczne aspekty przygotowania potraw, jak: czystość pracy, zużycie surowców, wygląd stanowiska pracy i profesjonalizm. Każdy z zespołów miał na wykonanie zadania konkursowego godzinę i 20 minut. Przy ocenie zawodników, Jury stosowało międzynarodowe zasady punktacji.

Grzegorz Kazubski, przewodniczący jury wyznał - Nasza Olimpiada Smaku wpisała się w kalendarz najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej. Jest ona doskonałą okazją dla uczniów szkół gastronomicznych do sprawdzenia i zaprezentowania dotychczasowych umiejętności, a dla profesjonalistów szansą zdobycia większego prestiżu w branży. Dla wszystkich uczestników jest też okazją do doskonalenia swoich umiejętności w sztuce kulinarnej.

W kategorii juniorzy do finałów zakwalifikowano następujące zespoły:
1. Łukasz Partyka i Angelika Olejnik - Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
2. Rafał Szarek i Tomasz Sikorski - ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim
3. Konrad Kura i Piotr Saletnik - Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 w Krakowie
4. Iwona Turska i Katrzyna Sara - Zespół Szkół Licealnych i Technicznych im. Jana Pawła II w Wojniczu
5. Piotr Czajkowicz i Mateusz Grządzielski - Zespół Szkół Nr 7 w Tychach
6. Łukasz Pietrzak i Bogusław Sabat - Zespół Szkół Nr 1 im. Karola Adamieckiego w Sanoku

W kategorii profesjonaliści do finałów zakwalifikowano następujące zespoły:
1. Łukasz Pacewicz i Karol Kruk - Club Foksal 19, Warszawa
2. Tomasz Kiełbasa i Andrzej Stabrawa - Hotel Liburnia, Cieszyn
3. Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska - Hotel HP Park Plaza, Wrocław
4. Karol Łukomski i Grzegorz Kościołek - ATHINA Karol Łukomski, Wrocław
5. Artur Pijanowski i Grzegorz Birek - Hotel Intercontinental, Warszawa
6. Janusz Zabagło i Grzegorz Bucki - Restauracja Loża - Klub Aktora, Kraków

Finał Olimpiady Smaku będzie odbywał się w Makro Centrum HoReCa w Warszawie w dniach 20, 21 czerwca bieżącego roku. Finaliści będą walczyć o atrakcyjne nagrody dla siebie oraz reprezentowanych przez nich lokali gastronomicznych i szkół. Zwycięzcy w kategorii profesjonaliści otrzymają samochody osobowe i nagrody pieniężne. Za drugie miejsca zostaną przyznane bony towarowe na zakupy w hurtowni MAKRO Cash & Carry o wartości 15 tys. zł brutto oraz nagrody pieniężne, natomiast za trzecie miejsce finaliści otrzymają bony towarowe o wartości 2 500 zł brutto na zakupy w MAKRO i nagrody pieniężne. Dodatkowo lokale gastronomiczne, które będą reprezentowane przez zdobywców pierwszych trzech miejsc otrzymają również bony towarowe na zakupy w Makro.

Zwycięzcy w kategorii juniorzy otrzymają za pierwsze miejsce skutery, za drugie notebooki, natomiast zatrzecie palmtopy z nawigacją. Dodatkowo szkoły gastronomiczne, które będą reprezentowane przez zwycięzców pierwszych trzech miejsc otrzymają bony towarowe na zakupy w Makro. Nagrody dostaną również nauczyciele, którzy przygotowali finalistów do konkursu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Olimpiada Smaku konkurs półfinał Kraków Makro Nestle HoReCa Grzegorz Kazubski juniorzy profesjonaliści finał nagroda Foksal Liburnia Park Plaza ATHINA Intercontinental Loża szkoła gastronomiczna kościołek hotel zdjęcia z półfinału olimpiady 2008 krakowa w lukasz pietrzak karol


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję