Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Kierownik Biura Salon Franczyzowy Coral Travel
- Konsultant ds. turystyki
- Gdańsk Biuro Podróży w CH zatrudni studenta
- Specjalista/tka ds. turystki - Manager biura
- praca w biurze podróży
- Kraków - pracownik biura podróży poszukiwany
- Pilot sezonie zimowym
- Przewodnik Ołomuniec 7.10.2023
- Gdańsk - Sun Way Travel
- Praca w Krakowie - PRODUCT MANAGER


Włochy: Uwaga na ryby
Eksperci żywieniowi apelują o czujność wśród turystów wyjeżdżających do Włoch. Zwracają uwagę na to, że we Italii coraz trudniej zjeść świeżą rybę ponieważ proceder odświeżania ryb staje się prawdziwą plagą.
To kolejne ostrzeżenie dla klientów targowisk, sklepów czy restauracji, gdzie reklamowane są świeże ryby. Zjedzenie takiej odświeżonej ryby może być groźne dla zdrowia. Ruch Slow Food poinformował o wykryciu praktyki faszerowania ryb środkami chemicznymi, dzięki którym przez długi czas wyglądają jak dopiero złowione.
Szczególny niepokój wzbudza sprzedawana w Hiszpanii substancja o nazwie cafados. Choć we Włoszech jest nielegalna, niektórzy sprzedawcy kupują ją przez internet i wykorzystują. Specyfik ten rozpuszcza się w lodzie i powoduje, że ryba przez tydzień od złowienia zachowuje świeży wygląd. W środku jednak się psuje i wydziela niebezpieczne toksyny.
Cafados to nie jest jedynym produktem służącym do odświeżania ryb, w tym celu używa się także kwasu bornego, wody utlenionej i tlenku węgla.
Wiele osób, aby uniknąć pułapek zastawianych przez nieuczciwych sprzedawców decyduje się na zakup ryb wyłącznie od rybaków wracających z morza. Nie każdy jednak ma tyle szczęścia żeby mieszkać nad morzem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Obchodzimy Światowy Dzień
Ruszyła kolejna edycja konkursu Małopolska
Jakie nastroje panują wśród pomorskich przedsiębiorców
Dział prawo i podatki:
Wracają kontrole na granicy ze
Starsze aktualności:
Egipt i Bułgaria w coraz lepszych
Czy Polaków stać na
Workation - czy może pomóc
Jak przedłużyć ważność bonu turystycznego? Sprytny
Orient Express La Dolce Vita rozpocznie rezerwacje 6
Ecco Holiday świętuje 20-lecie
Pierwszy Novotel w Polsce wolny od dymu tytoniowego
Branża turystyczna: nie jest źle
Linie lotnicze rozpoczynają współpracę
Wystawa biżuterii z wraku Titanica
FL Technics serwisuje Airbusa A320, należącego do Wizz Air
Letni rozkład z łódzkiego lotniska
Lufthansa wprowadza klasę premium economy
Pizza Portal przejmie Foodpandę
TravelOne.pl uruchomiło 24 nowe portale