TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Włochy: Uwaga na ryby

Eksperci żywieniowi apelują o czujność wśród turystów wyjeżdżających do Włoch. Zwracają uwagę na to, że we Italii coraz trudniej zjeść świeżą rybę ponieważ proceder odświeżania ryb staje się prawdziwą plagą.


To kolejne ostrzeżenie dla klientów targowisk, sklepów czy restauracji, gdzie reklamowane są świeże ryby. Zjedzenie takiej odświeżonej ryby może być groźne dla zdrowia. Ruch Slow Food poinformował o wykryciu praktyki faszerowania ryb środkami chemicznymi, dzięki którym przez długi czas wyglądają jak dopiero złowione.

Szczególny niepokój wzbudza sprzedawana w Hiszpanii substancja o nazwie cafados. Choć we Włoszech jest nielegalna, niektórzy sprzedawcy kupują ją przez internet i wykorzystują. Specyfik ten rozpuszcza się w lodzie i powoduje, że ryba przez tydzień od złowienia zachowuje świeży wygląd. W środku jednak się psuje i wydziela niebezpieczne toksyny.

Cafados to nie jest jedynym produktem służącym do odświeżania ryb, w tym celu używa się także kwasu bornego, wody utlenionej i tlenku węgla.

Wiele osób, aby uniknąć pułapek zastawianych przez nieuczciwych sprzedawców decyduje się na zakup ryb wyłącznie od rybaków wracających z morza. Nie każdy jednak ma tyle szczęścia żeby mieszkać nad morzem.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:
ekspert żywieniowy nieświeża ryba Włochy nieświeże ryby Slow Food cafados preparat do odświeżania ryb kwas borny woda utleniona tlenek węgla nieuczciwy sprzedawca środki chemiczne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję