Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystyki, GH Sarni Stok
- Specjalista ds turystyki
- poszukiwany przewodnik po Pradze 28.05
Włochy: Uwaga na ryby
Eksperci żywieniowi apelują o czujność wśród turystów wyjeżdżających do Włoch. Zwracają uwagę na to, że we Italii coraz trudniej zjeść świeżą rybę ponieważ proceder odświeżania ryb staje się prawdziwą plagą.
To kolejne ostrzeżenie dla klientów targowisk, sklepów czy restauracji, gdzie reklamowane są świeże ryby. Zjedzenie takiej odświeżonej ryby może być groźne dla zdrowia. Ruch Slow Food poinformował o wykryciu praktyki faszerowania ryb środkami chemicznymi, dzięki którym przez długi czas wyglądają jak dopiero złowione.
Szczególny niepokój wzbudza sprzedawana w Hiszpanii substancja o nazwie cafados. Choć we Włoszech jest nielegalna, niektórzy sprzedawcy kupują ją przez internet i wykorzystują. Specyfik ten rozpuszcza się w lodzie i powoduje, że ryba przez tydzień od złowienia zachowuje świeży wygląd. W środku jednak się psuje i wydziela niebezpieczne toksyny.
Cafados to nie jest jedynym produktem służącym do odświeżania ryb, w tym celu używa się także kwasu bornego, wody utlenionej i tlenku węgla.
Wiele osób, aby uniknąć pułapek zastawianych przez nieuczciwych sprzedawców decyduje się na zakup ryb wyłącznie od rybaków wracających z morza. Nie każdy jednak ma tyle szczęścia żeby mieszkać nad morzem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział prawo i podatki:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
IATA: Jednolita europejska przestrzeń powietrzna to
Turyści zastosowali się do instrukcji touroperatora, ale nie zostali wpuszczeni na
Wymóg uzyskania pisemnej zgody pasażera stanowi warunek zwrotu kosztów w formie
Starsze aktualności:
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
Ukraińskie stowarzyszenie touroperatorów przyjęte do
Pierwszy Novotel w Polsce wolny od dymu tytoniowego
Branża turystyczna: nie jest źle
Linie lotnicze rozpoczynają współpracę
Wystawa biżuterii z wraku Titanica
FL Technics serwisuje Airbusa A320, należącego do Wizz Air
Letni rozkład z łódzkiego lotniska
Lufthansa wprowadza klasę premium economy
Pizza Portal przejmie Foodpandę
TravelOne.pl uruchomiło 24 nowe portale