TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kto wygrał Kulinarny Rajd Mistrzów?

Pod koniec listopada 2013 roku w Haston City Hotel we Wrocławiu, zrzeszonym w grupie Polish Prestige Hotels & Resorts, odbyła się II edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów - Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, organizowanego przez Haston City Hotel i Komisję Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts.


Ze względu na spore zainteresowanie Konkursem, do udziału w jego tegorocznej dopuszczono aż 16 drużyn, reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce (w poprzedniej edycji konkursu wzięło udział 12 ekip kucharskich).

Rywalizację zawodników obserwowało i oceniało jury, w skład którego weszli: Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury, prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni), Marcin Budynek (założyciel Akademii Kulinarnej), Tomasz Szymański (szef kuchni), Joseph Seelesto (znany także z roli jurora w programie Top Chef), Adam Chrząstowski (szef kuchni Ancora Restaurant) i Theofilos Vafidis (mistrz sztuki kulinarnej).

Ekipy kucharskie oceniane były w następujących konkurencjach: luzowanie łopatki wieprzowej, przygotowanie zimnej przystawki (z wykorzystaniem fileta z łososia, melona kantalupa i czerwonej cebuli) oraz przygotowanie dania głównego (z fileta z kurczaka, jaja kurzego, świeżej lub mrożonej żurawiny oraz topinamburu).

Zwycięzcami tegorocznej edycji Konkursu zostali:


  • I MIEJSCE: Restauracja Amber Room - Warszawa - 956/1000 punktów
  • II MIEJSCE: Hotel Zdrojowy Pro-Vita - Kołobrzeg - 860/1000 punktów (nominacja do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014)
  • III MIEJSCE: The Granary Hotel - Wrocław - 820/1000 punktów.


Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpiło w trakcie uroczystej gali, która odbyła się w sali balowej Rolls Royce Haston City Hotelu. Uroczystość poprowadził znany dziennikarz i konferansjer Irek Bieleninik.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
konkurs gastronomia Polish Prestige Hotels & Resorts Top Chef Joseph Seelesto Theofilos Vafidis




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję