TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Kto zostanie baristą roku?

Zakończyły się mistrzostwa regionalne konkursu Barista of the Year 2014 - organizowanego przez CHI Polska.


"To niesamowite, że co roku widzimy tę samą determinację i pasję, z którą nasi bariści zgłaszają się do konkursu. Co roku też poprzeczka jest stawiana coraz wyżej i to nie tylko ze strony jurorów, ale co najbardziej istotne, przez samych baristów. Ich zaangażowanie oraz umiejętności za każdym razem są na coraz wyższym poziomie". - mówi Łukasz Przedworski, lider projektu Barista of the Year 2014. "Mieliśmy naprawdę trudne zadanie, aby spośród 31 baristów z całej Polski wybrać finałową dziesiątkę, bo wszyscy reprezentowali naprawdę wysoki poziom. Najtrudniejsze zadanie jednak jeszcze przed nami. Wybór najlepszego baristy w finale krajowym." - dodaje.

Wśród laureatów mistrzostw regionalnych znalazło się po trzech reprezentantów z Warszawy i Trójmiasta, dwóch przedstawicieli Krakowa i po jednym z Wrocławia i Łodzi. O wyborze najlepszej finałowej dziesiątki zdecydowały tak naprawdę detale, ale to w nich zazwyczaj tkwi tajemnica dobrego baristy.

Podczas rozgrywek regionalnych bariści pokazali swoje umiejętności w 3 konkurencjach:


  • Espresso na czas - ta konkurencja polegała na przygotowaniu w ciągu dwóch minut jak największej ilości espresso.
  • Ocena techniczna - w tej konkurencji bariści mieli za zadanie przygotować w ciągu ośmiu minut cztery napoje: Espresso, Cappuccino, Cafe Latte oraz Flat White lub Corto.
  • Dwuminutowa prezentacja, która polegała na kreatywnym przedstawieniu swojej osoby sędziom z jak najlepszej strony.


Krajowy finał konkursu odbędzie się w dniach 26-27 czerwca br. w Warszawie. Zadania jakie czekają dziesiątkę finalistów to:

  • Coffee Master - w tej konkurencji liczyć się będzie szybkość przygotowania ośmiu podstawowych napojów kawowych (2 x Espresso, 2 x Flat White lub Caffe Corto, 2 x Latte, 2 x Cappuccino). Maksymalny czas przeznaczony na to zadanie to 16 minut.
  • Espresso Race - czyli przygotowanie jak największej ilości espresso w ciągu dwóch minut, przy czym równie istotnym kryterium jest jakość przyrządzonych kaw.
  • Drink Specjalny - tutaj finaliści będą musieli wykazać się kreatywnością, gdyż mają za zadanie przygotować dwa identyczne drinki kawowe na bazie espresso, według własnego pomysłu. Czas na przygotowanie to osiem minut, a oceniana będzie pomysłowość, wykorzystane narzędzia i techniki, wygląd drinka i przede wszystkim smak.


Zwycięzca krajowego finału konkursu Barista of the Year 2014 będzie reprezentował Polskę w finale europejskim zaplanowanym w Warszawie na sierpień tego roku.

"To dla nas wyróżnienie i zaszczyt gościć w Polsce najlepszych baristów Costa Coffee z całej Europy. Kibicujemy wszystkim, ale oczywiście trzymamy kciuki za polskiego reprezentanta. Mamy nadzieję, że spośród finałowej dziesiątki naszych baristów, którzy zawalczą o tytuł Mistrza Polski, znajdzie się też przyszły Mistrz Europy. Biorąc pod uwagę poziom tegorocznych uczestników mistrzostw regionalnych mamy na to duże szanse." - podkreśla Łukasz Przedworski.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Barista of the Year 2014 konkurs CHI Polska kreatywność cafe latte espresso cappuccino




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję