TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Kucharze zmierzą się we Wrocławiu

21 listopada 2014 r. w Haston City Hotel we Wrocławiu odbędzie się kolejna, III już edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów - ogólnopolskiego konkursu kulinarnego.


Do stolicy Dolnego Śląska po raz kolejny zawitają wówczas najlepsi kucharze z całej Polski, aby zaprezentować swoje umiejętności. Impreza odbędzie się w Haston Congress Center we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1-3.

Jak przekonują organizatorzy konkursu, jego dwie poprzednie edycje tego spotkały się z zainteresowaniem i odniosły wielowymiarowy sukces. Wart podkreślenia jest m.in. fakt, że w środowisku szefów kuchni Kulinarny Rajd Mistrzów zyskał miano konkursu bardzo wymagającego. Dowodem wysokiego poziomu konkursu jest nominacja zwycięskiej ekipy do Kulinarnego Pucharu Polski.

Organizatorem wydarzenia jest wrocławski Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni. Patronat nad konkursem objął Prezydent Miasta Wrocławia Rafał Dutkiewicz.

Przebieg zmagań konkursowych obserwowało będzie konkursowe jury. Efekty pracy kucharzy oceniać będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała oraz juror prowadzący - Karol Okrasa.

W konkursie udział weźmie 12 drużyn kucharskich, składających się z szefa kuchni oraz jego pomocnika. Drużyny wyłonione zostały na podstawie przeprowadzonego wcześniej konkursu zgłoszeń.

Do wygrania w konkursie są nagrody pieniężne i rzeczowe:


  • nagrodą za zajęcie I miejsca jest 7 000 zł brutto oraz nagrody rzeczowe,
  • nagrodą za zajęcie II miejsca jest 5 000 zł brutto oraz nagrody rzeczowe,
  • nagrodą za zajęcie III miejsca jest 5 000 zł brutto oraz nagrody rzeczowe.


Tematami przewodnimi tegorocznej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów będą:

Konkurencja sprawnościowa

  • sznurowanie kurczaka do pieczenia - 1 minuta (pomocnik szefa),
  • luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda - 4 minuty (szef ekipy).


Konkurencja techniczna

  • przekąska ciepła - ser koryciński (smak naturalny), pasternak, pomarańcza,
  • danie główne - dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe.


Każda z drużyn biorących udział w konkursie w daniu głównym musi ponadto użyć ziemniaków firmy McCain - "Pommes Parisiennes" lub "Potato Slices". Zwieńczeniem całodniowych zmagań zawodników będzie uroczysta gala, na której ogłoszone zostaną wyniki konkursu, a także wręczone nagrody i dyplomy dla zwycięzców.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
konkurs kucharz kulinarny rajd mistrzów jury Haston Congress Center Polish Prestige Hotels & Resorts




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję