Czy warto świadczyć usługi cateringowe?
Coraz więcej hoteli i restauracji decyduje się na świadczenie usług cateringowych. Czy warto? Co powoduje, że firmy bądź klienci indywidualni decydują się na korzystanie z tego typu usług?
Na te pytanie odpowiada Mariusz Tkaczyk, Specjalista ds. Gastronomii w Qubus Hotel.
Kompleksowość to jeden z najważniejszych atutów zamawiania usługi cateringowej. Organizator imprezy nie musi się w takim przypadku martwić odpowiednią ilością sprzętu gastronomicznego. Nie musi weryfikować jakości produktów, a z doświadczenia wiemy, że jest to najważniejszy element dobrze sporządzonych potraw. W obiektach, które świadczą usługi cateringowe do dyspozycji są profesjonalni doradcy gastronomiczni, którzy przygotują menu dostosowane do typu imprezy oraz ilości gości.
Wysokiej jakości obiekty, które proponują usługę cateringową, posiadają wykwalifikowaną kadrę pracowników. Są to najczęściej kucharze z wieloletnim stażem oraz różnorodnym doświadczeniem kulinarnym. Pomoc profesjonalnego kucharza jest niezbędna. Doradzi on jakie potrawy najlepiej sprawdzą się na przyjęciu, bankiecie czy weselu.
Zamawianie usług cateringowych przestało być już domeną dużych firm, które z tej opcji korzystają przy organizacji wielkich eventów. Coraz częściej tego typu usługę gastronomiczną zamawiają także małe i średnie firmy. Przedsiębiorstwa najczęściej korzystają z cateringów podczas Świąt Bożego Narodzenia, organizując w firmach spotkania wigilijne dla pracowników lub przy okazji ważnych firmowych rocznic. Zdarza się też, że firmy zamawiają w formie cateringu także codzienne lunche dla swoich pracowników.
W wielu przypadkach wygodniejsze dla gości jest zorganizowanie np. komunii czy chrzcin w domu, a nie w restauracji. W związku z tym na rynku przyjęć okolicznościowych coraz popularniejsze staje się zamawianie usług cateringowych bezpośrednio do domów. Taka opcja jest równie korzystna cenowo, a dzięki kompleksowej usłudze osoba organizująca taką imprezę oszczędza sporo czasu i stresu. Podobnie jest z weselami, szczególnie tymi, które odbywają się np. na świeżym powietrzu.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział hotele, pensjonaty:
Nowe centrum konferencyjne w
Polacy dalej zainteresowani
Starsze aktualności:
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Kraków wprowadza ograniczenia sprzedaży
1/5 Polaków nie ubezpiecza się przy
Jak obniżyć koszty biletu lotniczego?
LOT zaprasza na licytację bagaży
Rainbow Tours zapowiada dobrą sprzedaż
Spotkanie MPI Poland Club w Krakowie
Pyrzowice: odnowiony salonik dla VIP-ów
Emirates świętuje pół roku obecności w Polsce
Pod Warszawą ma powstać Adventure World Warsaw - są protesty
Czy wybudują nowy kompleks narciarski?
Lecisz tanimi liniami, uważaj na opłaty dodatkowe
Eurolot odświeża siatkę połączeń