TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Uważaj na białego zabójcę

Coraz częściej lekarze, przerażeni stanem zdrowotnym konsumentów, uczulają ich, aby zwracali szczególną uwagę na jakość swoich posiłków i kontrolowali to co jedzą. Jak się bowiem okazuje ilość osób cierpiących na niebezpieczne dla życia choroby, spowodowane nieodpowiednim odżywianiem, zwiększa się w zastraszającym tempie.


Mając na uwadze czarne statystyki American Journal of Clinical Nutrition przeprowadziło badania dotyczące zawartości soli w potrawach serwowanych w restauracjach typu fast - food. Analizie poddano produkty z menu w lokalach należących do sieci Burger King, Pizza Dominos, KFC, McDonalds, Pizza Hut i Subway.

Sól to szkodliwy demon, który w nadmiarze powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przyczynia się również do powstawania otyłości oraz cukrzycy typu II.

Jak wynika z przeprowadzonej analizy naszych ulubionych smakołyków, fast-food z kurczaka zawiera najwięcej soli w przeliczeniu na 100 gram produktu. Jednak ze względu na rozmiar porcji najwięcej "zabójczej przyprawy" spożywamy jedząc pizzę. "Jedna pizza to nawet aż 10 g soli" - alarmuje portal npr.com, który opublikował badania.

Bezpieczną dawką, zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia, jest spożywanie do 6g soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżce. A jak się okazuje w jednym hamburgerze znajduje się, aż trzykrotnie więcej! Uważać trzeba również na sałatki serwowane w restauracjach szybkiej obsługi. Zawiesiste, kremowe sosy i dipy, dodawane do sałaty, mogą zawierać aż 7g soli.

Badanie wykazało również, że fast foody serwowane w USA zawierają znacznie więcej soli niż te z Europy czy Australii, np. kurczaki sprzedawane w amerykańskim McDonaldsie zawierają aż dwa razy więcej soli niż te w Wielkiej Brytanii. Natomiast stosunkowo bezpieczne, według American Journal of Clinical Nutrition, są kanapki z sieci Subway i frytki.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
fast - food sól choroby cywilizacyjne choroby pizza frytki hamburgery szkodliwość Burger King Pizza Dominos KFC McDonalds Pizza Hut i Subway nadmiar soli miażdżyca otyłość cukrzyca nadciśnienie restauracje gastronomia npr badania American Journal of Clinical Nutrition zawartość soli w potrawach zabójcza przyprawa sałatki zawiesiste kremy sosy do sałatek szkodliwy fast - food w Ameryce w Europie w Australii




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję