Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. Turystyki - Krasnystaw
- wychowawca-lektor języka angielskiego
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. turystyki wyjazdowej z...
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds. turystki Siemianowice Śląskie
- Wychowawcy na obóz we Włoszech
- Kupię funkcjonujące biuro podróży
- GRECJA - REZYDENT
Uważaj na białego zabójcę
Coraz częściej lekarze, przerażeni stanem zdrowotnym konsumentów, uczulają ich, aby zwracali szczególną uwagę na jakość swoich posiłków i kontrolowali to co jedzą. Jak się bowiem okazuje ilość osób cierpiących na niebezpieczne dla życia choroby, spowodowane nieodpowiednim odżywianiem, zwiększa się w zastraszającym tempie.
Mając na uwadze czarne statystyki American Journal of Clinical Nutrition przeprowadziło badania dotyczące zawartości soli w potrawach serwowanych w restauracjach typu fast - food. Analizie poddano produkty z menu w lokalach należących do sieci Burger King, Pizza Dominos, KFC, McDonalds, Pizza Hut i Subway.
Sól to szkodliwy demon, który w nadmiarze powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Przyczynia się również do powstawania otyłości oraz cukrzycy typu II.
Jak wynika z przeprowadzonej analizy naszych ulubionych smakołyków, fast-food z kurczaka zawiera najwięcej soli w przeliczeniu na 100 gram produktu. Jednak ze względu na rozmiar porcji najwięcej "zabójczej przyprawy" spożywamy jedząc pizzę. "Jedna pizza to nawet aż 10 g soli" - alarmuje portal npr.com, który opublikował badania.
Bezpieczną dawką, zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia, jest spożywanie do 6g soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżce. A jak się okazuje w jednym hamburgerze znajduje się, aż trzykrotnie więcej! Uważać trzeba również na sałatki serwowane w restauracjach szybkiej obsługi. Zawiesiste, kremowe sosy i dipy, dodawane do sałaty, mogą zawierać aż 7g soli.
Badanie wykazało również, że fast foody serwowane w USA zawierają znacznie więcej soli niż te z Europy czy Australii, np. kurczaki sprzedawane w amerykańskim McDonaldsie zawierają aż dwa razy więcej soli niż te w Wielkiej Brytanii. Natomiast stosunkowo bezpieczne, według American Journal of Clinical Nutrition, są kanapki z sieci Subway i frytki.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Wyspy Wolin i Uznam lepiej połączone z resztą
Zderzenie promów, 36 osób nie żyje
Projektant mody przeprasza chińskich turystów
Dokąd polecą czartery z Kraków Airport?
Konkurs na najbardziej klimatyczne miasteczko: Stary Sącz vs. Lewocza
Chmura dla linii lotniczych. Co to znaczy?
Pracodawcy czy kolejarze - kto?
Pierwszy Best Western w Lublinie
Polskie Jadło zmienia strategię
Marszałek dofinansuje połączenie lotnicze
Intercity: Ukłon w stronę pasażerów
Kolejny powód, aby odkryć Sheraton Club
Hampton by Hilton otwiera hotel w Warszawie
Przewoźnicy ruszają na podbój Kaliningradu
Które miasto ma najlepiej ocenianą bazę hotelową?
Polacy w czerwcu uciekną przed Euro?
alfa Star - kłopoty klientów w Bułgarii