TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Poznaj Gruzję od kuchni

Dojrzewające w ciepłym słońcu warzywa i owoce, soczyste mięsa i aromatyczne przyprawy. To składniki potrzebne do tego, aby potrawy miały niezwykły smak. Dlatego od 4. lipca aż do 30 września , Szefowie Kuchni w restauracjach Qubus Hotel zapraszają w niezwykłą podróż po smakach Gruzji.


- Gruzińskie dania, choć jeszcze mało znane w Polsce, śmiało mogą konkurować z najlepszymi i najpopularniejszymi kuchniami świata - mówi Mariusz Tkaczyk Specjalista ds. Gastronomii sieci Qubus Hotel - w najnowszym menu sezonowym, proponujemy potrawy, przygotowane według tradycyjnej gruzińskiej sztuki kulinarnej - dodaje pan Mariusz, który sekrety i tajniki tej kuchni odkrywał pod okiem rodowitej Gruzinki.
Wśród propozycji menu znalazły się najsłynniejsze gruzińskie dania, m.in. Chaczapuri i chinkali. Chaczapuri ze słonecznej Adżarii to tradycyjnie smażony placek z ciasta drożdżowego, faszerowany kozim serem. Jest on podawany razem z sałatą z pomidorów, z dodatkiem oliwy i mięty. Niezwykłą propozycją są również regionalne Chinkali z Raczy, czyli pierogi w kształcie sakiewek. Ich nadzienie to kawałki mięsa mielonego zanurzone w odrobinie bulionu. W restauracjach Qubus Hotel dodatkowo podawane są one w kremowym sosie z sera pleśniowego, śmietany, białego wina i białego pieprzu.

- Niezwykły sposób jedzenia chinkali ma ogromne znaczenie dla odkrycia ich bogatego smaku. Oryginalne pierogi należy bowiem nadgryźć, następnie wypić bulion ze środka sakiewki i dopiero na końcu zjeść całego chinkali - wyjaśnia Mariusz Tkaczyk.

Kolejnym gruzińskim daniem, które z pewnością zadowoli podniebienia miłośników mięs jest aromatyczna karkówka. Piecze się ją na żeliwnej patelni wraz z soczystą papryką, pomidorami, bakłażanem oraz ziemniakami. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu w ziołach i czosnku, mięso jest delikatne i bardzo aromatyczne.

Oprócz dań głównych, na gruzińskim stole nie może zabraknąć również słodkich akcentów. Najpopularniejszymi owocami są tam: arbuz, granat, morela oraz orzech włoski, na bazie których przygotowuje się smakowite desery. W letniej karcie restauracji Qubus Hotel też pojawiła się słodka propozycja. Goście mogą spróbować konfitury z moreli z różowym melonem, arbuzem i musem lodowym z granatów.

Eleganckie restauracje otwarte są nie tylko dla Gości hotelowych, ale wszystkich, którzy poszukują niezapomnianych doznań smakowych. Jest to idealne miejsce także dla rodzin z dziećmi. W każdej z 14 restauracji Qubus Hotel serwowane są bowiem specjalne dania przygotowane z myślą o najmłodszych. Potrawy w menu dziecięcym są wynikiem połączenia ulubionych dań Maluchów, z dbałością o najwyższą jakość składników. Dodatkowo w każdej restauracji do dyspozycji dzieci są krzesełka i stoliki dostosowane do ich potrzeb, kolorowanki oraz zabawki logiczne.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Qubus Hotel restauracja Gruzja Mariusz Tkaczyk Specjalista ds. Gastronomii chaczapuri karkówka restauracja szef kuchni




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję