Subskrypcja
Subskrypcja



Szukaj
Szukaj



Fala bankructw w branży gastronomicznej

Portugalczyków dotknął kryzys. Statystyki pokazują, że coraz więcej ludzi rezygnuje z wizyt w restauracjach i woli gotować w domu.


Zwiększyła się natomiast sprzedaż podstawowych produktów żywnościowych (w ostatnich miesiącach o blisko 8). Mieszkańcy tego południowego kraju kupują więcej jajek, owoców, warzyw, mięsa, ryżu i ryb. Eksperci informują, że Portugalczycy częściej gotują we własnych kuchniach.

Zauważa się też nowy zwyczaj w zakładach pracy. Portugalczycy nie tak jak wcześniej wychodzą na posiłek do restauracji czy baru ale przynoszą do pracy gotowy domowy obiad.

Zachowania te są podyktowane głównie wzrostem cen w lokalach gastronomicznych tego kraju. Restauratorzy podnieśli bowiem ceny, bo płacą już nie zredukowaną 13-procentową, a zwykłą 23-procentową stawkę VAT. Właściciele lokali narzekają na niskie obroty. Notuje się też wzrost bankructw w tej branży.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)



Tagi:




Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij