TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Żywe i ekologiczne

Lawinowo rośnie rynek zdrowej żywności w Polsce. Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł.


Rynek zdrowej żywności jest jednym z najszybciej rozwijających się w Polsce. Tak wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Badania TNS dla Organic Farma Zdrowia wskazują, że już ponad milion Polaków (4 proc.) regularnie kupuje żywność organiczną, a 26 proc. zaopatruje się w nią nieregularnie, ale deklaruje że chce kupować ją częściej. W latach 2004 - 2011 sześciokrotnie wzrosła w Polsce liczba gospodarstw ekologicznych. Rośnie również liczba lokalnych producentów, którzy oferują produkty wytwarzane naturalnymi, tradycyjnymi metodami, w duchu filozofii slow food.

- Coraz więcej takich producentów zgłasza się do Slow Food Polska, aby poddać weryfikacji swoje wyroby i uzyskać znak ślimaka (znak Slow Food). Wytwarzają sery z niepasteryzowanego mleka tzw. zagrodowe, pieczywo, wędliny, mięso, warzywa, piwa, nalewki i wina tradycyjnymi metodami, według receptur przekazywanych z dziada - pradziada - jak podkreśla Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska. Na razie lista produktów rekomendowanych przez Slow Food jest krótka, bo ciężko jest spełnić restrykcyjne wymogi.

- Żywe jako pierwsze piwo w Polsce otrzymało w 2004 roku certyfikat slow food. A nie było to proste, organizacja przeprowadza dokładne testy laboratoryjne. Produkt musi być naturalny, wytwarzany tradycyjnymi metodami, bez barwników, konserwantów, ulepszaczy - mówi Andrzej Przybyło, szef Browaru Amber, członek zarządu Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Co miesiąc do Slow Food Polska spływa też przynajmniej kilka zapytań z restauracji, pubów, knajp. - Dla części Polaków nieprzetworzone, naturalne jedzenie stało się stylem życia - mówi Eugeniusz Mientkiewicz, doświadczony kucharz, znany smakosz i serowar, twórca bloga kulinarnego Brzuchomoowca, członek Slow Food Polska.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
piwo Żywe ekologiczne browar Amber certyfikat slow food produkt ekologiczny zdrowa żywność Organic Farma producent ekologia zdrowa żywność Jacek Szklarek Eugeniusz Mientkiewicz




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję