TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Jak nieuczciwe restauracje uzdrawiają jedzenie

Szyld wiszący nad jedną z licznych nad Bałtykiem smażalni ryb kusi sloganem: Zapraszamy na świeże ryby z naszego połowu. Nieświadomi turyści odwiedzają lokal i konsumują potrawę, która została "uzdrowiona". Na czym polega zagadkowo brzmiące uzdrawianie?


Rozmrożoną, niekoniecznie świeżą rybę po wyciągnięciu z lodówki przeciera się ścierką, niekoniecznie czystą - czasem zdarza się, iż jest to szmata od podłogi - następnie wrzuca do starego, kilkakrotnie przypalonego już oleju, który jak mówią pracownicy lokalu, pracuje tyle co oni, czyli po 14 godzin. Czy to scena z filmu science fiction? Nie. To polska restauracja w jednym z kurortów na Wybrzeżu.

Jakiś czas temu, w programie "Czarno na białym" emitowanym wieczorem w TVN24, zaprezentowano materiał na temat kondycji nadmorskich restauracji w województwie zachodniopomorskim. Reportaż był szokujący. Dziennikarka zatrudniła się jako pomoc kuchenna w jednej ze smażalni ryb. Trzy dni ciężkiej pracy wystarczyły, aby skutecznie zniechęcić się do korzystania z restauracji przez całe życie. Warunki higieniczne i stan sanitarny lokalu pozostawia wiele do życzenia. Ukryta kamera zarejestrowała szereg "niesmacznych" faktów.

Oprócz "uzdrawiania" potraw za pomocą brudnej ścierki, pracownicy stosowali inne wołające o pomstę do nieba praktyki. Jak wiadomo rybka lubi pływać - rybka serwowana w lokalu pływała, ale w sosie, którym próbowano zatuszować zapach nieświeżej kapusty podawanej wraz z daniem głównym. Surówkę polewano obficie sztucznie aromatyzowaną zalewą, co pozwalało zlikwidować zapach zgniłej kapusty.

Z kolei inne produkty, z których przygotowywano pozostałe dania restauracyjne widniejące w menu, przechowywano w temperaturze powyżej 10 stopni Celsjusza, co powodowało, iż jedzenie szybko się psuło. Oczywiście "uzdrawiano" je. Pracownica stosująca ten proceder, nie miała żadnych wyrzutów sumienia w stosunku do klientów lokalu, którzy niejednokrotnie przychodzili tam z dziećmi. Kamera zarejestrowała jak wzruszając ramionami powiedziała: - No cóż, wszędzie tak robią!

Po interwencji mediów, Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna ukarała właściciela tego lokalu z piekła rodem. Przedsiębiorca zapłacił 500 zł grzywny, ponadto jego sprawa została skierowana do prokuratury. Jednak czy powyższa historia będzie wystarczającą przestrogą dla innych restauratorów? To nie jedyny taki przypadek. Wiele lokali stosuje podobne praktyki - zdradził w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej" anonimowy kucharz.

Informator powiedział, iż w większości małych restauracji, gdzie zazwyczaj ruch jest znikomy, na zapleczu panuje brud. Zdarza się również, że karaluchy wędrują po ścianach, a dania przygotowywane są z nieświeżych produktów. Jak jedzenie śmierdzi "szybko możemy to przemyć, szybko zamarynować i jeszcze wypchniemy to do klienta". Jak można zauważyć, kucharz wspomina o stosowanej również przez smażalnię ryb z Wybrzeża metodzie "uzdrawiania". Trochę przypraw, trochę sosu i gość lokalu nie wyczuje smrodu. Tylko jak sprawdzić czy jedzenie, np. zupa albo sos, jest stare? - Wsadza się palucha i próbuje - mówi kucharz. Smaczne prawda?

Restauratorzy powinni zadbać o czystość swoich lokali, aby podobnych przypadków było jak najmniej. Co więcej, takie karygodne sytuacje nie powinny mieć w ogóle miejsca. Nigdy! Jak bowiem zareagują na takie gastronomiczne nowinki potencjalni klienci? Być może zrezygnują z usług lokali, pobiegną na zakupy do sklepu i sami przyrządzą zdrowe i pewne potrawy. Aż włos się jeży...




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracje lokale w Polsce sanepid smażalnia ryb ukryta kamera uzdrawianie jedzenia nieświeże jedzenie nieuczciwi restauratorzy naganne praktyki gastronomia czarno na białym reportaż kucharz w kuchni menu klienci restauracji stare jedzenie karaluchy pracownik restauracji pomoc kuchenna niesmaczne fakty jak oszukują jak zatuszować Polska Bałtyk nad Bałtykiem kurort turystyczny


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję