TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny bran¿y turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Koniec znanej w³oskiej restauracji

W³oska restauracja w Treviso, w której powsta³o tiramisu zostanie wkrótce zamkniêta z powodu kryzysu.


Ostatnie porcje tiramisu zosta³y wydane klientom 30 marca. W³a¶ciciel ciesz±cej siê miêdzynarodow± s³aw± restauracji "Le Beccherie", Carlo Campeol zaznaczy³, ¿e musia³a zamkn±æ restauracjê z powodu coraz gorszych nawyków ¿ywieniowych ludzi. Czê¶ciej jedz± oni tanio i w po¶piechu.

Restauracja zdoby³a s³awê po tym, jak rodzice w³a¶ciciela lokalu zaprezentowali na targach w Mediolanie deser tiramisu. Na pó³nocy W³och ca³y czas trwaj± spory, gdzie tak naprawdê powsta³o to danie. Jednak w przewa¿aj±cej wiêkszo¶ci dominuje twierdzenie, ¿e jego kolebk± jest w³a¶nie Treviso.

Gubernator regionu Wenecja Euganejska Luca Zaia, ze smutkiem przyj±³ informacjê o zamkniêciu "Le Beccherie". Jeszcze niedawno stara³ siê o to, aby lokalny przysmak otrzyma³ chroniony prawnie certyfikat regionalnego specja³u. Teraz jednak sam o¶wiadczy³, ¿e to koniec pewnego etapu w dziejach miasta oraz ¶wiatowej kulturze gastronomicznej.

S³ynny lokal funkcjonowa³ od 1939 roku.




Komentarze

(kiedy jest to mo¿liwe, sugerujemy podpisanie siê)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
tiramisu W³ochy lokale W³osi nawyki ¿ywienie targi przysmak lokalny




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz u¿ywa COOKIES. Szczegó³y przetwarzania danych osobowych s± opisane w polityce prywatno¶ci. Korzystaj±c z tej strony wyra¿asz zgodê na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przegl±darki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegó³y w regulaminie, polityce prywatno¶ci oraz polityce cookies.
  Akceptujê