Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki - biuro w Poznaniu
- Specjalista ds. turystyki Wakacje.pl Zabrze
- specjalista ds. obsługi klienta
- Specjalista d/s turystyki biuro franchisingowe...
- Szkolenie "Dostępność usług...
- Biuro podróży zatrudni Specjalistkę do spraw...
- Pilot wycieczek na Zakynthos
- pilot/tłumacz j. francuskiego
- Poszukuję pilotów na wyjazdy krajowe/zagraniczne
- Specjalista ds Turystyki Jaworzno
Jakie trendy pojawiają się w gastronomii?
Kulinaria to ostatnio bardzo modny temat. Jakie są najnowsze trendy trendy w polskiej gastronomii? Na ten temat wypowiada się Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.
"W ostatnim roku widzimy kilka bardzo wyraźnych, ciekawych trendów w gastronomii. Najbardziej dostrzegalnym zdaje się być wzrost znaczenia "osobowości" w kuchni. Coraz częściej niż o samych restauracjach słyszymy o szefach kuchni, którzy je prowadzą. Charyzmatyczna osobowość, postać, która nie tylko świetnie gotuje, ale swoim stylem bycia i charakterem przyciąga Gości. Nowo otwierane restauracje bardzo często opierane są na koncepcie "osobowości" - to ona nadaje kierunek restauracji i to dla niej Goście odwiedzają dane miejsce. Szef kuchni staje się duszą miejsca, to w oparciu o jego autorską koncepcję działa cała restauracja. Z jednej strony to bardzo miła wiadomość dla nas - szefów, z drugiej - bardzo duża odpowiedzialność i wyzwanie. Ale jeśli robimy to, co kochamy - nie ma opcji, żeby się nie udało. Największym wyzwaniem dla każdego szefa kuchni jest umiejętność stworzenia dobrego zespołu - bo w praktyce to on jest istotą i siłą restauracji. " - komentuje.
Dariusz Struciński zauważa, że popularność kulinarnych show telewizyjnych, coraz większa ilość blogów o tematyce gastronomicznej, rosnąca dbałość o to, co znajduje się na talerzu sprawia, że kulinarne potrzeby Polaków są coraz większe. Goście są "ciekawi" - załogi, która ich przyjmuje, szefa, który czuwa nad restauracją - chcą wiedzieć, jak wygląda, jak pracuje, czym się interesuje - po prostu "jaki jest". A tu już o krok od kolejnego trendu gastronomicznego ostatnich czasów - tzw. otwartej kuchni.
"Goście lubią widzieć, jak "tworzone" są potrawy, które potem smakują podczas kulinarnej uczty. Otwarta kuchnia to wychodzenie z gotowaniem do sali restauracyjnej, to live cooking - gotowanie na żywo. Goście lubią być w centrum "tworzenia" sztuki kulinarnej. Przy otwartej kuchni cały proces przygotowywania potraw urasta do rangi wydarzenia - ma swoją oprawę. Obserwując już od lat naszych Gości mogę powiedzieć, że najpierw przyglądają się sztuce kulinarnej, podglądają nas, obserwują, a potem sami gotują - na początek pod naszym okiem. Popularność warsztatów kulinarnych to kolejny wyraźny trend współczesnej gastronomii. W czasie warsztatów pod okiem profesjonalisty Goście poznają tajniki przygotowania dań. Tematyczne warsztaty, jak np. Akademia Czekolady, Kuchnia Włoska, warsztaty Slow Food to również bardzo popularna forma integracji - bardzo często wybierana przez grupy firmowe goszczące w Hotelu Anders. Flambirowanie dań w obecności Gości to kolejna atrakcja - show z płonącymi daniami zawsze wzbudza zainteresowanie i jest dobrym sposobem na udany wieczór." - zaznacza szef kuchni Hotelu Anders.
Przypomina także o warsztatach kulinarnych dla dzieci. Tegoroczny MiniMasterChef - warsztaty kulinarne dla dzieci, które zostały zorganizowane podczas wakacji cieszyły się rekordową popularnością. Dzieci są wdzięcznymi adeptami sztuki kulinarnej - garną się do zabawy w kuchni. Sprzyja temu oprawa warsztatów - czapeczki, fartuchy, gry przy stole… Prowadzenie takich warsztatów to dla mnie osobiście bardzo duża przyjemność. W tym przypadku występuje największa interakcja z Gościem.
Coraz popularniejsze są także połączenia wystawnych kolacji z degustacją wina. "W tym przypadku sukces leży w dobrym doborze win do serwowanych dań, a więc we współpracy szefa kuchni z sommelierem. W czasie spotkań Wine&Food Day Goście poznają filozofię picia i serwowania win oraz smakują przygotowanych według autorskiego menu potraw. W Hotelu Anders zorganizowaliśmy do tej pory kilka tego rodzaju spotkań - ostatnio był to Australian Wine&Food Day. Podczas kolacji Wine&Food Day Goście mieli okazję spróbować tradycyjnej kuchni australijskiej z mięsem kangura na czele. Przy animowaniu kolacji towarzyszyli mi Goście specjalni: Veronica Zahra - szefowa kuchni w Orlando Wines, która przyleciała do nas prosto z Australii oraz Karol Okrasa." - opowiada Dariusz Struciński.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Dział badania rynku i analizy:
Turystyka z gorszą obsługą
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Starsze aktualności:
Plażowanie nad Bałtykiem, a polskie
Dwie gwiazdki Michelin w
Nowe osoby w Polskich Hotelach
Itaka wdraża nową stronę i
Linie KLM będą walczyć z
Czesi chętniej przyjeżdżają do
Przewoźnicy: przepisy dotyczące slotów na lotniskach muszą być
Turystyka rośnie, ale nie
Nabór do konkursu na Najlepszy Produkt
Podsumowanie MEETINGS WEEK Poland
B&B Hotels Polska dołączyła do Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego
Dwie zabrzańskie atrakcje zostaną połączone
Zmiana identyfikacji wizualnej ibis mega brand
Sprzedaż wycieczek wzrosła o połowę
Odliczanie do Industriady 2011 rozpoczęte
Jak sprawdzić czy warto jechać z Alfastarem ?
Modlin - pasażerowie skarżą się
Aerofłot zawiesza loty do Krakowa
Nowość w hotelu Mercure Warszawa Centrum
Turystyka pielgrzymkowa rozwija się najszybciej
Sky Club zwiększył innym sprzedaż?
Emirates - jeden bilet, wiele miast
Jak sprawdzić bp Alfastar? na forach?
SYLWESTER 2007/2008 stylu lat "PRL" stroje i muzyka z lat 60