TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Jakie trendy pojawiają się w gastronomii?

Kulinaria to ostatnio bardzo modny temat. Jakie są najnowsze trendy trendy w polskiej gastronomii? Na ten temat wypowiada się Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.


"W ostatnim roku widzimy kilka bardzo wyraźnych, ciekawych trendów w gastronomii. Najbardziej dostrzegalnym zdaje się być wzrost znaczenia "osobowości" w kuchni. Coraz częściej niż o samych restauracjach słyszymy o szefach kuchni, którzy je prowadzą. Charyzmatyczna osobowość, postać, która nie tylko świetnie gotuje, ale swoim stylem bycia i charakterem przyciąga Gości. Nowo otwierane restauracje bardzo często opierane są na koncepcie "osobowości" - to ona nadaje kierunek restauracji i to dla niej Goście odwiedzają dane miejsce. Szef kuchni staje się duszą miejsca, to w oparciu o jego autorską koncepcję działa cała restauracja. Z jednej strony to bardzo miła wiadomość dla nas - szefów, z drugiej - bardzo duża odpowiedzialność i wyzwanie. Ale jeśli robimy to, co kochamy - nie ma opcji, żeby się nie udało. Największym wyzwaniem dla każdego szefa kuchni jest umiejętność stworzenia dobrego zespołu - bo w praktyce to on jest istotą i siłą restauracji. " - komentuje.

Dariusz Struciński zauważa, że popularność kulinarnych show telewizyjnych, coraz większa ilość blogów o tematyce gastronomicznej, rosnąca dbałość o to, co znajduje się na talerzu sprawia, że kulinarne potrzeby Polaków są coraz większe. Goście są "ciekawi" - załogi, która ich przyjmuje, szefa, który czuwa nad restauracją - chcą wiedzieć, jak wygląda, jak pracuje, czym się interesuje - po prostu "jaki jest". A tu już o krok od kolejnego trendu gastronomicznego ostatnich czasów - tzw. otwartej kuchni.

"Goście lubią widzieć, jak "tworzone" są potrawy, które potem smakują podczas kulinarnej uczty. Otwarta kuchnia to wychodzenie z gotowaniem do sali restauracyjnej, to live cooking - gotowanie na żywo. Goście lubią być w centrum "tworzenia" sztuki kulinarnej. Przy otwartej kuchni cały proces przygotowywania potraw urasta do rangi wydarzenia - ma swoją oprawę. Obserwując już od lat naszych Gości mogę powiedzieć, że najpierw przyglądają się sztuce kulinarnej, podglądają nas, obserwują, a potem sami gotują - na początek pod naszym okiem. Popularność warsztatów kulinarnych to kolejny wyraźny trend współczesnej gastronomii. W czasie warsztatów pod okiem profesjonalisty Goście poznają tajniki przygotowania dań. Tematyczne warsztaty, jak np. Akademia Czekolady, Kuchnia Włoska, warsztaty Slow Food to również bardzo popularna forma integracji - bardzo często wybierana przez grupy firmowe goszczące w Hotelu Anders. Flambirowanie dań w obecności Gości to kolejna atrakcja - show z płonącymi daniami zawsze wzbudza zainteresowanie i jest dobrym sposobem na udany wieczór." - zaznacza szef kuchni Hotelu Anders.

Przypomina także o warsztatach kulinarnych dla dzieci. Tegoroczny MiniMasterChef - warsztaty kulinarne dla dzieci, które zostały zorganizowane podczas wakacji cieszyły się rekordową popularnością. Dzieci są wdzięcznymi adeptami sztuki kulinarnej - garną się do zabawy w kuchni. Sprzyja temu oprawa warsztatów - czapeczki, fartuchy, gry przy stole… Prowadzenie takich warsztatów to dla mnie osobiście bardzo duża przyjemność. W tym przypadku występuje największa interakcja z Gościem.

Coraz popularniejsze są także połączenia wystawnych kolacji z degustacją wina. "W tym przypadku sukces leży w dobrym doborze win do serwowanych dań, a więc we współpracy szefa kuchni z sommelierem. W czasie spotkań Wine&Food Day Goście poznają filozofię picia i serwowania win oraz smakują przygotowanych według autorskiego menu potraw. W Hotelu Anders zorganizowaliśmy do tej pory kilka tego rodzaju spotkań - ostatnio był to Australian Wine&Food Day. Podczas kolacji Wine&Food Day Goście mieli okazję spróbować tradycyjnej kuchni australijskiej z mięsem kangura na czele. Przy animowaniu kolacji towarzyszyli mi Goście specjalni: Veronica Zahra - szefowa kuchni w Orlando Wines, która przyleciała do nas prosto z Australii oraz Karol Okrasa." - opowiada Dariusz Struciński.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
trendy w gastronomii szef kuchni Hotel Anders Dariusz Struciński Stare Jabłonki live cooking Mini MasterChef Wine&Food Day Karol Okrasa




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję