TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Restauratorzy jak na spowiedzi

Jedna trzecia francuskich restauratorów przyznała, że oferuje swoim klientom dania gotowe. Klient często nie zdaje sobie sprawy, że potrawa, którą spożywa nie została przygotowana na miejscu. Niedługo ma się to zmienić, bowiem do Senatu trafiła ustawa, która nakłada na restauratorów obowiązek ujawniania, które z dań serwowanych w lokalu są przygotowywane na miejscu, a które są podgrzewanymi daniami gotowymi.


Nie jest tajemnicą, że wiele lokali gastronomicznych opiera swój jadłospis na garmażerce. Dzięki nowym przepisom, właściciele placówek, które oferują kupowane hurtowo dania gotowe będą zmuszeni informować klientów o tym jak dana potrawa została przygotowana. W menu nazwą "domowe" okraszone zostaną potrawy, które faktycznie przygotowywane są na miejscu. Sugerując w ten sposób, że pozostałe to podgrzewane dania gotowe.

Zwolennicy nowych przepisów mają nadzieję, że w ten sposób zmuszą restauratorów do powrotu do przygotowania dań na miejscu. A w ten sposób ocalą kuchnię francuską.

Wielu ma nadzieje, że zmiana nawyków kucharzy przyczyni się do zwiększenia miejsc pracy na rynku usług gastronomicznych - będzie potrzeba więcej rąk do pracy. Federacja restauratorów Synhorcat, która popiera ustawę, szacuje, że nowe przepisy zaowocują powstaniem dodatkowych 25 tys. miejsc pracy w restauracjach, ale też spowodują podwyżkę cen - o około 7 proc.

Właściciele lokali gastronomicznych przyznają, że jeśli zostaną zmuszeni nie będzie to wielki problem stosować się do nowych obostrzeń. Potwierdza to sondaż przeprowadzony przez Synhorcat, w którym dwie trzecie restauratorów spośród tych, którzy serwują w swoich lokalach dania gotowe, przyznała, że gdyby musieli ujawniać prawdę o tych daniach, to zdecydowaliby się na przygotowywanie ich na miejscu.

Za nieprzestrzeganie nowych przepisów grozić będzie grzywna.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
dania gotowe restauracja restaurator Francja grzywna Synhorcat obostrzenia podwyżka cen kuchnia francuska spowiedź


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję