TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Czas na święto pieroga

Z początkiem września wiele polskich miast zmienia się w smakowity bufet - święto pieroga przyciąga wielu amatorów tego dania.


Mimo tego, że pierogi uznajemy za nasze danie narodowe, nie możemy zapominać, że ich ojczyzną jest Daleki Wschód, a dokładniej Chiny, gdzie nazywa się je jiaozi i spożywa podczas narodowych świąt, np. z okazji obchodów Nowego Roku. Obyczaj każe, aby w niektórych ukryć monetę. Kto ją znajdzie, może liczyć na pomyślność w nadchodzących dwunastu miesiącach. Z Dalekiego Wschodu do Europy pierogi przywiózł prawdopodobnie Marco Polo, a w XIII wieku dotarły one także do Polski, gdzie dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi zrobiły zawrotną karierę. W odróżnieniu jednak od chińskich i włoskich, pieczonych lub smażonych w głębokim tłuszczu, nasze pierogi gotowano tak, jak ma to miejsce dzisiaj. Coraz większa popularność cudeniek z falbanką pociągnęła za sobą ich specjalizację. Podczas wesel podawano kurniki, czyli duże pierogi, koniecznie z nadzieniem z dodatkiem mięsa drobiowego, żałobników na stypie natomiast częstowano tzw. knyszami. Koladki przygotowywane były tuż po nowym roku, a sanieżki i socznie ozdabiały imieninowe i urodzinowe stoły.

Obecnie pierogi są jednym z najpopularniejszych dań obiadowych. Neutralne ciasto można bowiem nadziać dosłownie wszystkim: od mięsa, sera i ziemniaków, aż po słodkie owoce, twarożek i bakalie. Niestety, coraz rzadziej mamy możliwość własnoręcznego przygotowania pierogów. Przyczyną jest oczywiście brak czasu. Ciasto musi być bowiem długo wyrabiane, potem należy dokładnie wykrajać odpowiedniej wielkości koła, a następnie cierpliwie sklejać brzegi. Nasze poświęcenie nie zawsze przekłada się na wymierne efekty. Chwila nieuwagi lub słabiej sklejone ciasto i cały farsz z pieroga wypływa podczas gotowania do wody.

Względy te zadecydowały o coraz szybszym rozwoju różnych firm i restauracji, specjalizujących się m.in. w wyrobach pierogarskich. Pamiętajmy jednak, aby przy wyborze gotowych artykułów zwracać uwagę na składniki, w których są wykonane. Polecane są produkty nie zawierające konserwantów ani sztucznych barwników.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
pierogi święto pieroga danie narodowe Daleki Wschód Chiny Jacek Odrowąż farsz nadzienie danie obiadowe pierogarnia wyroby pierogarskie restauracje




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję