Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
- Specjalista ds turystyki
- Wychowawca kolonijny + ratownik
- Specjalista ds. rezerwacji hotelowych
- Pilot - Wiedeń 03-05.2024r.
- pilotaż Wiedeń - Kras Morawski
- Kraków- specjalista d/s turystyki 1/2 etatu
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
Warszawskie lokale stracą koncesje na alkohol?
Urząd Dzielnicy Warszawa Śródmieście cofnął pozwolenie na sprzedaż alkoholu w takich lokalach jak U Szwejka, Bazyliszek i Kompania Piwna, St. Antonio i der Elefant.
Właściciel lokali, Artur Jarczyński martwi się o przyszłość swoich restauracji. "To jest równoznaczne z decyzją o zamknięciu tych lokali oraz zwolnieniu ponad 300 pracowników. Nowo wybrany burmistrz Śródmieścia wydał decyzję o cofnięciu pozwoleń na podawanie i sprzedaż alkoholu w pięciu prowadzonych przez nas restauracjach zlokalizowanych na terenie tej dzielnicy." - oświadczył.
Wszystko z powodu przedsiębiorcy, który dostarczał cydr do warszawskich restauracji. Jak się okazało łódzka spółka +H2O nie posiadała zezwolenia na sprzedaż napoi do 4,5% zawartości alkoholu, a na etykietach przyklejonych na butelkach widniała informacja iż cydr zawiera właśnie taką ilość alkoholu. I właśnie to było bezpośrednią przyczyną zamieszania w +H2O, a w efekcie problemów warszawskiego restauratora.
W rzeczywistości jednak cydr jest napojem o wyższej zawartości alkoholu, która kształtuje się na poziomie od 4,5% do 5,3%. Jak się okazało łódzki producent posiadał wszystkie niezbędne pozwolenia na sprzedaż alkoholi mocniejszych niż 4,5%.
"Faktycznie spółka nie miała wtedy zezwolenia na sprzedaż napojów do 4,5 proc. zawartości alkoholu. A na etykietach butelek z cydrem była wartość 4,5 proc. Mamy karty kupażu, które pokazują, z czego składa się napój, są wyniki badań. Każda butelka jest inna. Ustawa dopuszcza, by zawartość alkoholu różniła się o 1 proc. w górę lub w dół. Gdyby na etykiecie cydru wpisane było 5 proc., wszystko byłoby w porządku." - zapewnia mecenas Kamil Keller, reprezentant spółki +H20.
Warszawski restaurator zgłosił już sprawę do samorządowego kolegium odwoławczego, gdyż uważa, że decyzja o cofnięciu koncesji jest wynikiem błędu.
Do momentu rozstrzygnięcia sprawy przez prawników, restauracje należące do Artura Jarczyńskiego mogą podawać alkohole.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Starsze aktualności:
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Rzeszów: firma Aksjon będzie zarządzać hotelem Bristol
Nie będzie lotów z Krakowa do Chicago i Toronto
Tanie linie lotnicze to jest to co tygrysy lubią najbardziej
Dobry moment na sprzedaż hotelu?
Polska Organizacja Turystyczna nagradza gwiazdy
Mount Tongariro obudził się po ponad stu latach
Kraków: W weekend zjesz za pół ceny
Czy warto wdrożyć system gastronomiczny w lokalu?
Czas na śląskie, czyli wodzionka, fitka, zalewajka
Aj dont anderstend - czyli turyści w akcji
Alfa Star notuje wzrost sprzedaży
Subway ogłasza nową akcję promocyjną