TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Radisson Blu odkrywa tajniki kuchni tajskiej

Kuchnia tajska łatwo zdobywa serca i podniebienia Polaków. Dlaczego tak się dzieje?


Do rozwikłania zagadki w czym tkwi jej sekret i tajemnica zaprasza Radisson Blu Hotel Kraków, który w ramach listopadowego bufetu Surf&Turf serwuje w swojej restauracji potrawy pochodzące z tego kraju.

"Tajemnica tajskiej kuchni tkwi w egzotycznych składnikach, przyprawach i ich zaskakujących kompozycjach. Składanki tajskiej kuchni, a więc jej największy skarb są w naszym kraju jeszcze bardzo mało znane i czasem trudno dostępne - jak jak galanagal, tamaryndowiec, kaffir i inne. O tym jak smakują i co można z nich wyczarować, przekonają się nasi goście podczas listopadowego bufetu Surf&Turf" - mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.

Co składa się na wachlarz składników kuchni tajskiej i czemu zawdzięcza ona swoją oryginalność? To na przykład cukier palmowy (Nam Tan Pueg) o charakterystycznym smaku i konsystencji. Nadal egzotyczny jest u nas galangal (Khaa), który przypomina zabarwiony na jasnoróżowo imbir, a w smaku zbliżony jest do ostrego pieprzu. Ciekawostką może być zielonkawy bakłażan tajski (Ma Kheua Pror) o wielkości cytryny oraz aromatyczne liście limonki kaffir o grubej, ciemnozielonej skórce. Warto zwrócić uwagę na używane w tajskiej kuchni kwiaty bananowca, papaję, słodką bazylię, długą fasolkę (Tua Fak Yao) oraz trawę cytrynową (Ta Krai) o ostrym lecz przyjemnym aromacie i korzeniu w kształcie cebulki. Coraz bardziej dostępny jest nad Wisłą wartościowy i aromatyczny ryż jaśminowy (Khao Hom Mali), sos ostrygowy, czy sos sojowy.

W Tajlandii często używa się tofu (Tao Hu). Zielona i czerwona pasta curry oraz pasta z tamaryndowca (Nam Ma Kham Piak) nie są u nas często spotykane ale można kupić je gotowe w sklepach z egzotyczną żywnością. Wśród składników tajskiej kuchni koniecznie należy zwrócić uwagę na cienki biały makaron ryżowy (Kuai Tiaw Sen Lek).

Z palety takich składników przyprawionych ziołami kucharz może przygotować potrawy, które na długo pozostaną w pamięci. Podsmażany tajski makaron z krewetkami, ciasteczka rybne, kurczak na ostro w zupie kokosowej, wołowina w zielonym curry to tylko niektóre z nich. Stanisław Bobowski w listopadzie zdradza przepisy na swoje ulubione dania - wieprzowinę w żółtym curry, grillowane krewetki z sałatką z mango, tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Tych, którzy chcą przekonać się jak smakują te dania, zaprasza w czwartki, piątki i soboty na bufet Surf&Turf.

Wieprzowina w żółtym curry

Składniki:


  • 2 l mleka kokosowego
  • 1 kg oczyszczonego schabu
  • 50 g żółtej pasty curry (w zależności od upodobań można dodać więcej, będzie bardziej ostre)
  • 6 liści kaffiru
  • korzeń imbiru
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 tajski bakłażan
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki sosu rybnego (do smaku)
  • 0,5 kg krewetek
  • 2 limonki - starta skórka i sok
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • chilli
  • świeża kolendra


Oczyścić krewetki naciąć nożem grzbiet krewetki wzdłuż na głębokość 2-3 mm i wyjąć jelito. Schab umyć i pokroić w cienkie paseczki. Posiekać drobno imbir. Umyć warzywa i pokroić w kostkę. Cukinię przeciąć na pół, wydrążyć nasiona i również pokroić. Paprykę pokroić w paski, posiekać chilli. Do garnka wrzucić pastę curry, po chwili dodać mleko kokosowe i schab. Dusić na średnim ogniu. Po 5 minutach duszenia dodajemy kolejno warzywa: paprykę, cukinię i bakłażan, liście kaffiru, imbir, cukier palmowy, pastę tamaryndową, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonek. Dusić przez 3 minuty i zalać bulionem. Po chwili dodać krewetki. Gotować wszystko przez kolejnych 10 minut. Podawać z ryżem jaśminowym, posiekanym chilli i świeżą kolendrą.

Grillowane krewetki z sałatką z mango, ogórka i kolendry

Składniki:

  • 100 g krewetek
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzały ananas
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • pęczek kolendry
  • Sos sweet chili
  • sos rybny
  • chili, czosnek


Krewetki doprawiamy sosem rybnym oraz posiekanym czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Owoce dokładnie myjemy, obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę około pół centymetra. Marchewkę obieramy i tak samo kroimy. Ogórek przekrawamy pół wydrążamy środek i kroimy. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie doprawiając sosem sweet chili oraz posiekaną kolendrą.
Krewetki smażymy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty i podajemy z sałatką.

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 50 g suszonych grzybów shitake (moczonych w wodzie przez 15-20 minut i pokrojonych w paski)
  • 2 szt łodygi trawy cytrynowej
  • 6 szt liści kaffir
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki galangalu
  • sos rybny do smaku
  • 1 łyżka pasty Tom Yum
  • 2 szt małych papryczek chili pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 50 g groszku cukrowego (w łupinkach)
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • sok z połowy limonki
  • garść siekanych listków świeżej kolendry


Zagotować bulion. Dodać posiekany czosnek i galangal, łodygi trawy cytrynowej - pozbawione końcówek i zewnętrznych liści, liście limonki, kurczaka pokrojonego w kostkę, namoczone i pokrojone w paski grzyby shitake, mleko kokosowe oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy pozbawiony końcówek, paprykę pokrojoną w paski, grzyby i sok z limonki. Warzyw nie należy gotować długo - groszek i papryka powinny pozostać chrupiące. Po ugotowaniu posypać posiekanymi listkami kolendry.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kuchnia tajska Radisson Blu Hotel Kraków Stanisław Bobowski galangal kaffir




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję