TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Zmiana absurdalnego przepisu

Koniec absurdalnych przepisów, w myśl których restauratorzy czy właściciele sklepów musieli płacić podatek VAT za żywność przekazaną na cele charytatywne.


Od 1 października wchodzą w życie przepisy, zezwalające na przekazywanie żywności organizacjom charytatywnym, bez płacenia za to podatku. Zwolnienie z VAT-u obejmie zarówno niewielkie, osiedlowe sklepiki, jak i sieci marketów. Podatku nie będą płacić także restauratorzy i właściciele firm cateringowych, którzy będą mogli przekazać niesprzedane, pełnowartościowe dania na rzecz znajdujących się w potrzebie.

Warunek zwolnienia z VAT-u jest jeden - należy przekazać żywność tylko i wyłącznie organizacjom pożytku publicznego, które mają prowadzić dokumentację.

Przedstawiciele banków żywności zapewniają, że to zadanie ich nie przerośnie. Już teraz organizacje pożytku publicznego prowadzą ewidencje, pokazujące dokąd trafiają produkty pochodzące od poszczególnych darczyńców i ile osób z nich korzysta.

Dotychczas dla przedsiębiorców bardziej opłacalne było wyrzucenie niesprzedanej żywności na śmietnik, ponieważ urzędy skarbowe domagały się zapłacenia podatku VAT od każdego produktu przekazanego na cel charytatywny. W mediach głośna była sprawa pewnego piekarza, który codziennie przekazywał potrzebującym niesprzedany chleb, za co urząd naliczył mu podatek w niebotycznej wysokości.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
podatek VAT urząd skarbowy restauracja firma cateringowa organizacja pożytku publicznego zwolnienie podatkowe


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję