TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Irlandzkie smaki w sercach Polaków

Myśląc o Irlandii przed oczami pojawiają się wizje dzikich, oczywiście zielonych przestrzeni, ostrych klifów stawiających opór falom oceanu, wypełnionych muzyką pubów. Nie zawsze w tej wizji pojawia się…irlandzka kuchnia. W obiegowej opinii irlandzka kuchnia traktowana jest na równi z angielską, a o wielkości irlandzkiego śniadania i frytkach polewanych octem krążą legendy.


Niesłusznie. Irlandzka kuchnia zwłaszcza ta bogata na wybrzeżach w świeże ryby i owoce morza, może zaskoczyć nawet największego smakosza. W wielu restauracjach menu modyfikowane jest na bieżąco, pojawiają się w nim tylko świeże produkty, które miały pecha zakończyć żywot w rybackiej sieci. Irlandzkie łososie zwłaszcza ich wędzona wersja pojawiają się w menu nieomal każdej restauracji. Można je smakować na milion sposób, ale najlepszy jest najprostszy - na kawałku ciemnego chleba i warstwie lekko słonawego masła.

Najbardziej tradycyjne danie irlandzkie czyli Irish Stew ma różne wersje, czasami przypomina bardziej zupę czasem gulasz. Najważniejszy jest główny składnik - baranina, dodatki mogą być różne najczęściej są to ziemniaki, marchew, cebula. Irish Stew zjeść można w prawie każdym pubie.
Niewiele osób wie, że Irlandia znana jest z serów, różne formy cheddarów dostępne są już także na polskim rynku. W Irlandii warto także spróbować kozich serów, zwłaszcza podawanych na ciepło.

Na brak słodkości w Irlandii także nie można narzekać. Oprócz słodyczy znanych marek warto zainteresować się małymi manufakturami, w których czekoladki i inne słodkości są wyrabiane ręcznie. Warto poszperać w internecie i odkryć sklepy wypełnione taką ilością słodkości, że w każdym narodzi się chęć powrotu do dzieciństwa.

Nie ma większej potrzeby przekonywania kogokolwiek jakie trunki są najbardziej eksportowymi towarami Zielonej Wyspy. Ciemne stouty z charakterystyczną gęstą, białą pianką dostępne są w każdym irlandzkim pubie, a tych nie brakuje w żadnym z miast w każdym zakątku świata. Półki pubów, ale także i sklepów wypełniają trzykrotnie destylowane irlandzkie whiskey. Wyjątkowo delikatne w smaku określane są przez Irlandczyków jako "smooth". Są idealną bazą dla kawy po irlandzku i hot whiskey - gorącej mieszanki, cukru, cytryny, goździków i whiskey, idealnej na polskie mrozy.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Irlandia śniadanie irlandzkie frytki legenda ciemny chleb Irish Stew baranina hot whiskey cukier cytryna goździki gastronomia kuchnia irlandzka irlandzkie smaki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję