Ogłoszenia
Ogłoszenia
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Młodszy Specjalista ds. obsługi klienta
- Doradca klienta Biuro Podróży Itaka Kraków M1
- RAINBOW Doradca Klienta
- NEKERA - Flight Specialist
- NEKERA - Product Manager (Warszawa)
- pilot Wiedeń : 31.05-01.06.2024
- Poszukiwany pilot 05.06-07.06
- Przewodnik Kulinarny w Warszawie
- Specjalista ds. Turystyki Jaworzno
Irlandzkie smaki w sercach Polaków
Myśląc o Irlandii przed oczami pojawiają się wizje dzikich, oczywiście zielonych przestrzeni, ostrych klifów stawiających opór falom oceanu, wypełnionych muzyką pubów. Nie zawsze w tej wizji pojawia się…irlandzka kuchnia. W obiegowej opinii irlandzka kuchnia traktowana jest na równi z angielską, a o wielkości irlandzkiego śniadania i frytkach polewanych octem krążą legendy.
Niesłusznie. Irlandzka kuchnia zwłaszcza ta bogata na wybrzeżach w świeże ryby i owoce morza, może zaskoczyć nawet największego smakosza. W wielu restauracjach menu modyfikowane jest na bieżąco, pojawiają się w nim tylko świeże produkty, które miały pecha zakończyć żywot w rybackiej sieci. Irlandzkie łososie zwłaszcza ich wędzona wersja pojawiają się w menu nieomal każdej restauracji. Można je smakować na milion sposób, ale najlepszy jest najprostszy - na kawałku ciemnego chleba i warstwie lekko słonawego masła.
Najbardziej tradycyjne danie irlandzkie czyli Irish Stew ma różne wersje, czasami przypomina bardziej zupę czasem gulasz. Najważniejszy jest główny składnik - baranina, dodatki mogą być różne najczęściej są to ziemniaki, marchew, cebula. Irish Stew zjeść można w prawie każdym pubie.
Niewiele osób wie, że Irlandia znana jest z serów, różne formy cheddarów dostępne są już także na polskim rynku. W Irlandii warto także spróbować kozich serów, zwłaszcza podawanych na ciepło.
Na brak słodkości w Irlandii także nie można narzekać. Oprócz słodyczy znanych marek warto zainteresować się małymi manufakturami, w których czekoladki i inne słodkości są wyrabiane ręcznie. Warto poszperać w internecie i odkryć sklepy wypełnione taką ilością słodkości, że w każdym narodzi się chęć powrotu do dzieciństwa.
Nie ma większej potrzeby przekonywania kogokolwiek jakie trunki są najbardziej eksportowymi towarami Zielonej Wyspy. Ciemne stouty z charakterystyczną gęstą, białą pianką dostępne są w każdym irlandzkim pubie, a tych nie brakuje w żadnym z miast w każdym zakątku świata. Półki pubów, ale także i sklepów wypełniają trzykrotnie destylowane irlandzkie whiskey. Wyjątkowo delikatne w smaku określane są przez Irlandczyków jako "smooth". Są idealną bazą dla kawy po irlandzku i hot whiskey - gorącej mieszanki, cukru, cytryny, goździków i whiskey, idealnej na polskie mrozy.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Przewodnik Michelin - więcej lokali z
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Ceny wrześniowych wyjazdów rosną trochę
Niemiecki Dzień Turystyki bez
Najlepsze praktyki dotyczące spotkań medycznych. Raport ICCA i AC
Dział centra informacji i promocji:
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Dziwny konkurs na dyrektorów
Polacy na pierwszym miejscu wśród
Starsze aktualności:
Jak sprzedawać w trudnych
eSky chwali system NDC
Chorwacja chce jeszcze więcej
ERIF BIG straszy klientów biur
Join Up! Polska uruchamia sprzedaż samych
Wzrost płacy minimalnej uderzy w hotelarstwo i
Programy wsparcia dla
Pasażerowie opóźnionego samolotu sami wykupili nocleg. Przewoźnik powinien to
Ecco Travel wraca z chińską
Prawie 75 mln wyjazdów turystycznych
Czy konsolidator usług hotelowych może rozliczać się wg procedury VAT
Preferencje turystyczne Polaków
Społeczność Podróżników dla Martynki
Sylwester w autobusie lub pociągu. Możliwe, ale czy ciekawe?
Hyatt otworzy 99 nowych hoteli
Fuzja na rynku gastronomicznym
Uwaga, rekin u wybrzeży kurortu turystycznego
Sytuacja na Ukrainie wpływa na biura podróży
Stokrotka - system rezerwacyjny dla ciekawych miejsc
Duzi touroperatorzy podnoszą ceny