TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Maleje liczba lokali gastronomicznych

Euro 2012 miało napędzić zyski restauratorów - spodziewano się wzrostu liczby klientów, lokali też miało powstać więcej. Dziś wiemy, że bilans jest odwrotny. Lokali gastronomicznych ubywa i to w zatrważającym tempie, bo około 180 miesięcznie.


Jak pokazuje badanie Soliditet Polska dla Dziennika Gazety Prawnej - w pierwszych siedmiu miesiącach roku rynek usług gastronomicznych uszczuplił się o 1,94 proc., co daje wynik 1,3 tys. placówek mniej. Bessa dotyczy głównie barów szybkiej obsługi, mlecznych oraz jadłodajni, smażalnie i bufety tez "cienko przędą". Prym wiodą restauracje - w tym roku przybyło ich 0,7%, do 15,2 tys.

Jednak mimo braku oczekiwanych wzrostów, rynek powoli zaczyna się stabilizować. Tempo spadku liczby lokali jest niższe, niż w poprzednich latach. Jeszcze w 2008 było to 11,8%, w 2011 już tylko 4,8%.

Polacy stają się coraz bardziej wymagający. Wychodzimy do restauracji już nie dla samej potrzeby zaspokojenia głodu ale również uczty dla ducha. Liczą się nie tylko najlepszej jakości dania ale również ich oprawa.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Dziennik Gazeta Prawna Euro 2012 Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej gastronomia lokal gastronomiczny bar szybkiej obsługi bar mleczny restauracja jadłodajnia Soliditet Polska emocje rynek usług gastronomicznych remedium zysk danie oprawa uczta


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję